Vsetín: Na Horní město po novém chodníku

08.10.2017 8:36

Hlavně chodci mířící z centra města po ulici Palackého na Horní město jistě zaznamenali změnu, kterou v uplynulých několika měsících prošly chodníky a také opěrná zeď pod historickou budovou Maštalisek. Město tyto opravy přišly na 4,7 milionu korun včetně DPH.

Vsetín: Na Horní město po novém chodníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V první fázi oprav se zhotovitelská firma Open Reeco zaměřila na celkovou rekonstrukci opěrné zdi, která byla pod Maštalisky vybudována společně se stavbou silnice přibližně před 40 lety. Za tuto dobu se na ní výrazně podepsal zub času a bylo nutné tuto 175 metrů dlouhou stavbu opravit. Rekonstrukce spočívala hlavně v reprofilaci rozpadlých železobetonových říms a uvedení zdi do původního tvaru, dále pak v opravě stávajícího zábradlí včetně nátěru a vysprávkách po celé ploše zdiva. Na závěr pak byl na zeď nanesen ochranný nátěr prodlužující životnost stavby.

Po dokončení všech prací následovaly ještě sadové úpravy, neboť před rekonstrukcí byla zeleň nad zdí ořezána. „Nyní už jsou keře znovu částečně dorostlé, pouze v dolní části blíže k centru města jsme dosázeli keře nové,“ přiblížil sadové úpravy starosta Jiří Růžička. Postupem času by keře měly překrýt horní hranu zdi a částečně ji tak ozelenit. Po dokončení zdi byly ihned zahájeny práce na opravě chodníku po levé straně Palackého ulice při pohledu od okružní křižovatky, a to od restaurace Snaha až po Maštaliska, a také spojovacího chodníku k této historické budově. Chodník byl pak opraven i na pravé straně komunikace od budovy bývalého Blocku po kostel Nanebevzetí Panny Marie. „Původní asfaltový povrch nahradila žulová dlažba s vloženými betonovými prefabrikáty, což spolu vytvořilo zajímavou mozaiku,“ přibližuje starosta s tím, že celková délka opravených chodníků dosáhla 600 metrů.

Dolní část pravostranného chodníku se opravy dočká až v příštích několika letech. „Podle provedeného geotechnického průzkumu se svah v této části pohybuje, což je znatelné i na stávajícím asfaltovém chodníku, který se zde trhá. Je proto nejprve nutná sanace svahu a teprve poté může dojít k opravě zbylé části chodníku,“ vysvětlil stavební technik radnice Vladislav Jurčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…