Vsetín: Na „zimáku“ místo hokejistů stavebníci

03.06.2016 12:52

První etapa rekonstrukce zimního stadionu Na Lapači, která by měla během příštích pěti let spolknout celkem asi 50 milionů korun, začala.

Vsetín: Na „zimáku“ místo hokejistů stavebníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Během příštích dvou měsíců bude vyměněn chladicí systém ledové plochy a na obou stranách haly za brankami se objeví nové světelné tabule, jedna dokonce i s velkou LED obrazovkou. Stavební firma TM Stav, která zvítězila ve výběrovém řízení na tuto zakázku, by měla práce dokončit na přelomu července a srpna tak, aby nebyla narušena předsezónní příprava hokejových oddílů.

Postupná rekonstrukce zimního stadionu je jednou z priorit vedení města. „Plníme slib, který jsme dali, a to, že město hokejisty bude podporovat. Loni jsme pořídili novou rolbu za tři a půl milionu korun a projekčně připravili první etapu rekonstrukce zimního stadionu. Nyní tedy zahajujeme její realizaci,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka s tím, že práce naplánované na tento rok přijdou na deset milionů korun bez DPH. „Pro financování investic do zimního stadionu se snažíme získat dotační prostředky. V první etapě se ucházíme o dotaci z ministerstva školství, která by mohla pokrýt až 60 % nákladů na nové chlazení ledové plochy,“ dodal Pifka.

Současné chlazení je nevyhovující vzhledem k velkému úniku chladicí kapaliny, proto je nutné jej vyměnit. Na stávající betonovou plochu tedy bude položena nová vrstva s chladicími prvky. Plocha se tak zvedne o 25 centimetrů, což si vyžádá i zvednutí mantinelů, střídaček i trestné lavice. „Novým chlazením spolu s využíváním nové rolby bychom měli zajistit kvalitní a rovný led,“ řekl dále místostarosta s tím, že kvalitu ledu by měli poznat především hokejisté.

Hlavně fanoušci pak jistě ocení instalaci dvou světelných tabulí za brankami, přičemž hlavní časomíra bude doplněna o velkoplošnou LED obrazovku umožňující pouštění prezentací partnerů klubu, případně i opakovaných záběrů zajímavých herních situací.

V rámci první etapy rekonstrukce bude také rozšířena sněžná jáma a provedeny stavební úpravy pro bezbariérový příjezd pro vozíčkáře do jim vyhrazeného sektoru.
Práce na první etapě rekonstrukce zimního stadionu teprve startují, ale radnice už nyní plánuje a zvažuje další postup. „Aktuálně probíhá posouzení střechy a možnosti její rekonstrukce. Nosná lana by zůstala, ale výměny by se dočkala konstrukce střechy včetně nových tepelných izolací a izolací proti vodě,“ vysvětlil Pifka.

V plánu je v příštích letech také rekonstrukce částí stadionu, v nichž jsou hráčské šatny a ostatní zázemí. V útrobách tohoto sportoviště je totiž nefunkční vzduchotechnika a tudíž vysoká vlhkost, která poškozuje jak samotnou stavbu, tak i uskladněnou výstroj. Nová vzduchotechnika a další úpravy by měly tyto problémy odstranit. Změn by se měl dočkat i obvodový plášť stadionu, který je dosud z velké části tvořen skleněnými plochami, přes něž dochází k velkým energetickým ztrátám.

Zimní stadion se začal Na Lapači stavět v roce 1962, jako přírodní ledová plocha. Od roku 1966 pak měl i chlazení. Výstavba krytého zimáku nad stávající ledovou plochou, jež našel svůj vzor v kanadském Calgary, začala v roce 1979. V roce 2010 došlo k celkové rekonstrukci strojovny chlazení a mantinelů. V dalších letech se výměny dočkalo zastaralé osvětlení a ozvučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…