Vsetín: Podnikatelé žádají město o podporu ve výši 150 tisíc korun

24.08.2020 7:35

Celkem 17 podnikatelských subjektů podalo žádost o dotaci v rámci druhého kola „Programu na podporu podnikání ke zmírnění následků škod vzniklých v souvislosti s krizovými opatřeními za nouzového stavu v roce 2020“. O rozdělení dotací by měli rozhodovat radní ve středu 9. září.

Vsetín: Podnikatelé žádají město o podporu ve výši 150 tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Smyslem programu je pomoci těm, kteří byli nuceni uzavřít provozovny v souvislosti s krizovými opatřeními Vlády ČR během nouzového stavu. Maximální výše dotace pro jednoho podnikatele může činit 20 000 korun a je určena na krytí jednoho měsíčního nájmu,“ přiblížil starosta Jiří Růžička s tím, že na jaře vyhlásila radnice první kolo tohoto programu, do nějž byly v městském rozpočtu alokovány 2 miliony korun. O dotaci tehdy požádalo 61 podnikatelských subjektů. Ve 12 případech byly žádosti pro nesplnění náležitostí vyřazeny. Úspěšně tedy prošlo formální kontrolou 49 podnikatelů, jejichž celkový požadavek o dotaci činil 409 271 korun. A tuto částku jim také radní přidělili.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

Vsetínští zastupitelé vzápětí rozhodli o vyhlášení druhého kola zmíněného programu. „Chtěli jsme tak dát šanci získat podporu těm, kteří o ni v prvním kole nestihli požádat anebo nesplnili všechny náležitosti. V programu zůstal dostatek finančních prostředků, takže nebylo třeba hledat v městském rozpočtu jiné zdroje,“ řekl starosta a dodal, že pro rozdělení dotací ve druhém kole bylo vyčleněno 1,5 milionu korun.

Do stanoveného termínu 14. srpna podalo žádost o podporu 17 podnikatelských subjektů. Jejich požadavky v souhrnu lehce přesahují 150 tisíc korun „V současné době probíhá formální kontrola žádostí. Těmi, které jí úspěšně projdou, se bude zabývat rada a já jsem přesvědčen, že budou uspokojeny v plném rozsahu,“ uzavřel Růžička.

Kromě vyhlášení zmíněného programu představitelé města pomáhali podnikatelům v době nejpřísnějších restriktivních opatření i dalšími způsoby. Restauracím a hotelům například zrušili pro letošní rok poplatek za předzahrádky a poplatek z pobytu. Živnostníkům, kteří mají pronajaty nebytové prostory od města a byli postiženi nařízením vlády o uzavření provozoven, pak odpustili jedno měsíční nájemné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…