Vsetín: Pozor, pozor, superhrdinové na Vsetíně

10.06.2022 8:35 | Tisková zpráva

Že nás neznáte?! Že jste o nás ještě neslyšeli? To jsme přece my, Valašská úderka! Se zlem my si poradíme, s darebáky zatočíme. Folklorní superhrdiny představí nedělní pořad Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec, který se na Vsetíně uskuteční ve dnech 24.-26.6.2022.

Vsetín: Pozor, pozor, superhrdinové na Vsetíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Pozitivní vzory jsou potřebné nejen pro děti, a nejen v této době. Všichni potřebujeme mít své hrdiny a superhrdiny, kterými se můžeme nechat inspirovat a motivovat. Jak takový superhrdina vypadá, jaké má vlastnosti a co ho vlastně superhrdinou činí? Někdo vnímá jako superhrdinu Krtečka či Rákosníčka, jiný tatínka nebo bratra. Někdo se superhrdinou může cítit být sám. Na opravdové a nefalšované valašské superhrdiny a superhrdinky - VALAŠSKOU ÚDERKU se můžete přijít podívat v neděli 26.6. v 10:30 do Panské zahrady na pořad Folklorní superhrdinové. „V tomto autorském pořadu, připraveném speciálně pro festival Vsetínský krpec, se představí dětské soubory Malá Jasénka, Vsacánek, Kyjovské kočovné divadýlko a Kyjovánek,“ uvedl místostarosta pro kulturu Pavel Bartoň. 

Hrdinský tým tvoří Krpcoň, Vrtilka a Zpěvoňka. Krpcoň je vedoucí Valašské úderky a je fyzicky zdatný a téměř nezničitelný. Hravě odolá i výstřelu z bambitky. Má zlaté krpce, které mu umožní vyskočit až kilometr vysoko, běžet rychleji než hurikán. Vrtilka je půvabná žena mistrně ovládající tanec. Pomocí tance a zlaté stuhy dokáže ovlivnit lidi tak, že ze všech okolo vyprchá zlost a hněv a zavládne mír a láska. Pokud je to potřeba, umí také přimět člověka k tanci a pohybu proti jeho vůli. Zpěvoňka dokáže zazpívat tóny, které dočasně paralyzují lidi v okolí, rozbíjí skla v oknech a umí vytvořit akustickou vlnu, která odhodí skoro cokoli a kohokoli. Má zlatý amulet ve tvaru ptáčka. Charakterovým protipólem superhrdinů je historická postava grófa Valdy a jeho Valda gang.

„Zlaté krpce, stuha i ptáček, které jednotlivé postavy dokreslují, vycházejí z loga festivalu Vsetínský krpec. Naší snahou je, aby se superhrdinové a píseň, kterou budou zpívat, stali součástí Krpce i v dalších ročnících,“ vysvětluje Darina Budíková, která je společně s Rudolfem Danajovičem autorkou tohoto dětského pořadu.

Podrobnější informace o programu festivalu najdete na www.vsetinkykrpec.cz, případně na Facebooku či Instagramu akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

16:09 Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetickéh…