Vsetín: Prvňáčků bude méně než loni

13.02.2015 11:14

Zápisů do prvních tříd se na počátku února ve vsetínských školách zúčastnilo téměř čtyři sta předškoláků. To však ještě neznamená, že všichni zasednou prvního září do školních lavic. Dětem, které nejsou tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé, bude školní docházka o rok odložena.

Vsetín: Prvňáčků bude méně než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V šesti základních školách, jejichž zřizovatelem je město Vsetín, přišlo se svými rodiči k zápisu celkem 368 dětí. Zkušené učitelky pak nejrůznějšími formami zjišťovaly, zda jsou děti přiměřeně vyspělé na to, aby v září nastoupily do školy. Stejně jako v jiných letech, i letos několik desítek z nich bude mít docházku odloženu a zápis absolvují znovu příští rok. Rodiče, respektive zákonní zástupci dětí, mají možnost požádat písemně ředitele školy o odklad začátku povinné školní docházky o jeden školní rok až do 31. května. Přesný počet prvňáčků, kteří usednou v září do lavic, tak ještě není znám. Dá se však předpokládat, že jich bude o něco méně než loni. Zda bude nižší i počet otevřených prvních tříd, je zatím podle většiny ředitelů škol taktéž nejasné. Někteří ale již jasno mají. „Otevřeme dvě první třídy. V každé bude kolem dvaceti žáků,“ říká například ředitel ZŠ Sychrov Michal Molek s tím, že nižší počet dětí ve třídě má své výhody hlavně pro samotné děti, kterým se tak pedagog může více věnovat.

Po třech letech, kdy počet budoucích prvňáčků stoupal, jich letos k zápisu přišlo o 22 méně než v roce 2014. Loni totiž základní školy registrovaly u zápisu 390 dětí, přičemž v září pak nastoupilo do prvních tříd 318 prvňáků. V roce 2013 bylo u zápisu 335 dětí, o rok dříve pouze 242.

Nejvíce dětí přišlo k zápisu již tradičně na ZŠ Trávníky, a to 87. Do ZŠ Rokytnice se hlásilo 68 předškoláků, do ZŠ Luh o čtyři méně. Na ZŠ Ohrada evidovali 59 dětí, na ZŠ Sychrov pak 50. Na ZŠ Interga absolvovalo zápis 41 předškoláků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …