Vsetín: Rokytnická škola využívá nové vybavení nejen k výuce

21.02.2022 21:49 | Tisková zpráva

Nové dílny či počítačovou učebnu, které vznikly v loňském roce v rámci projektu polytechnického vzdělávání v ZŠ Rokytnice, nevyužívají jen žáci této školy. Dochází do nich i děti z ostatních vsetínských škol v rámci několika kroužků. Vedení školy připravuje i další aktivity, do nichž by se mohly zapojit také mateřské školy.

Vsetín: Rokytnická škola využívá nové vybavení nejen k výuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Stavební úpravy a následné vybavení nových učeben a dílen přišlo na více než 23 milionů korun. Rokytnická škola je tak vybavena nejmodernější technikou včetně CNC obráběcích strojů, které by jí mohl závidět lecjaký řemeslník.  Vedení ZŠ proto v rámci podpory polytechnického vzdělávání zařadilo od počátku probíhajícího školního roku do svého vzdělávacího programu nový předmět nazvaný Polytechnika, který je určen pro žáky 6. až 9. tříd. Ti se v něm věnují ručnímu obrábění a 3D tisku, ale i programování a obsluze CNC strojů. Děti z 1. stupně pak vyučující alespoň občas do dílen vezmou, aby jim ukázali, co vše se v nich dá dělat. „Naše moderní vybavení může přivést děti k tomu, že si pro svůj další život vyberou dráhu řemeslníků, kterých je v posledních letech na trhu práce enormní nedostatek,“ uvedl ředitel ZŠ Rokytnice Hynek Hromada, který však zároveň sdělil, že moderní vybavení škola poskytuje i dalším dětem z celého Vsetína, a to v rámci kroužku Alceda.

Ten byl ve spolupráci s Alcedem a společností Austin Detonator od loňského září otevřen pro žáky 6. až 9. tříd pod názvem Strojboti. Přihlásilo se do něj 15 dětí. „Zájem předčil naše očekávání a jsme tomu velmi rádi,“ řekl Hromada, podle něhož je spolupráce hned tří subjektů velmi přínosná. „My poskytujeme prostory a vybavení, organizaci zajišťuje Alcedo a odborné lektory zase firma Austin,“ vysvětlil ředitel školy. Děti se v kroužku prozatím zabývaly 3D tiskem, 3D skenováním a nadále se v této činnosti budou zdokonalovat. Na jaře je v plánu rozšíření činnosti o programování LEGO robotů a řízení dronů. Závěrem školního roku by se měli návštěvníci kroužku seznámit se základy obsluhy CNC strojů.

V dílně vybavené hoblicemi a nejrůznějším ručním a AKU nářadím vede místní učitel Bořek Navrátil školní kroužek ručního obrábění, který je mezi dětmi taktéž oblíbený.

Škola však nezapomíná ani na nejmenší děti z mateřských škol. „Také pro ně připravujeme vzdělávací programy, ale zatím jsme je ještě odložili z důvodu stále nekončící pandemie nemoci Covid-19,“ vysvětlil Hromada.

„Velmi mě těší, že všechno to nové moderní vybavení je v Rokytnici opravdu hojně využíváno a investované miliony korun slouží kvalitnímu vzdělávání dětí nejen z této školy. Za to patří jejímu vedení, ale i všem dalším, kdo se na něm podílejí, velké poděkování,“ komentoval aktivity ZŠ Rokytnice místostarosta pro školství Tomáš Pifka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Město má vlastní technické služby

11:33 Česká Lípa: Město má vlastní technické služby

Českolipští zastupitelé schválili na svém červnovém jednání založení společnosti Technické služby mě…