Vsetín: Technický jarmark pomůže s rozhodováním, kam po „základce“

22.10.2017 18:02

V rámci 3. ročníku Technického jarmarku ve Vsetíně, který zde zorganizovala Krajská hospodářská komora Zlínského kraje (KHK), se v pátek 20. října téměř dvěma stovkám žáků osmých a devátých tříd vsetínských základních škol otevřelo hned několik místních firem. V jejich areálech se navíc prezentovaly také střední školy technického zaměření z našeho regionu.

Vsetín: Technický jarmark pomůže s rozhodováním, kam po „základce“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Nejen vsetínské strojírenské firmy se v poslední době potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Proto se také prostřednictvím Technického jarmarku snaží atraktivní formou seznámit budoucí středoškoláky s pracovním prostředím ve svých výrobních prostorách a ukázat perspektivu řemesla do budoucnosti. Technického jarmarku využily ke své prezentaci také střední školy, které budoucí techniky a řemeslníky připravují. Letošní deváťáci, kteří se už zanedlouho budou rozhodovat, co dále se svým životem, i osmáci, které toto rozhodování čeká příští rok, se tak mohli seznámit s nabídkou studia na hned několika středních školách. „Studium technických a řemeslných oborů je náročné, ovšem pokud firma získá dobrého spolupracovníka, umí jej náležitě ocenit,“ zdůraznila dobrou perspektivu technicky zaměřených oborů ředitelka KHK Iveta Táborská.

Problematiku nedostatku kvalitních pracovníků ve strojírenství vnímá i starosta Jiří Růžička, který jarmarku poskytnul záštitu a sám se jej také zúčastnil. „Velice vítám, že žáci základních škol mají při rozhodování o volbě svého budoucího povolání možnost vidět prakticky, jak vypadá výroba v jedné z největších firem na Vsetíně, ale i firmách dalších. Já jsem moc rád, že jsem si s nimi mohl výrobu projít a jsem příjemně překvapen, jak je dobře zorganizovaná práce,“ uvedl při návštěvě společnosti WOCO STV starosta Růžička s tím, že velmi pozitivně vnímá i přidaný efekt této akce, kterým jsou prezentace jednotlivých středních škol přímo v areálech firem, kdy mají žáci možnost vznášet konkrétní dotazy a informovat se o možnostech studia.

Moderní technologie v praxi

Své areály zpřístupnily společnosti StimZet, ZV Nástroje, WOCO STV, Block a Kovar, v jejich areálu se představily Střední průmyslová škola strojnická Vsetín, Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín, Střední průmyslová škola stavební Valašské Meziříčí a Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm a Integrovaná střední škola – Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí. Žáci tak mohli vidět moderní technologie v praxi, práci konstruktérů, programátorů nebo operátorů výrobních linek, ukázky obrábění na moderních obráběcích strojích, počítačovou animaci obrábění – soustružení či se přesvědčit, co znamená budování firemní kultury, či společensky odpovědné firmy. Studenti a pedagogové ze středních škol se zase seznámili s konkrétními studijními či učebními obory a dostalo se jim odpovědí na případné dotazy.

Pořádání Technického jarmarku na Vsetíně podpořil také Zlínský kraj a záštitu mu poskytla i poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…