Vsetín: V arboretu vyroste stezka pro chůzi bosou nohou

01.02.2024 16:14 | Tisková zpráva

Vítězem participativního rozpočtu města za rok 2022 se stal projekt Bořka Navrátila s názvem Stezka bosou nohou. Jeho realizaci připravuje vsetínská radnice na jarní období tohoto roku v semetínském arboretu. Stezka tak doplní pestrou nabídku aktivit, jež tam využívají v rámci environmentálního vzdělávání zejména děti z mateřských a základních škol, ale i široká veřejnost.

Vsetín: V arboretu vyroste stezka pro chůzi bosou nohou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Chodit a běhat naboso je příjemné, zdravé a zcela přirozené. Mnoho lidí pomalu přichází na chuť bosé chůzi, která přináší mimo jiné radost. Její největší výhodou je především výborná prevence proti většině ortopedických problémů. Chození po přírodních površích významně posiluje imunitu nebo vhodně stimuluje organismus. V mnoha evropských městech jsou vybudovány dlouhé bosé chodníčky. Tento fenomén se postupně přesouvá i k nám,“ představil svůj projekt Bořek Navrátil a v loňském hlasování veřejnosti s ním také zvítězil.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32541 lidí

Pro zřízení tzv. stezky pro chůzi bosou nohou radnice ve spolupráci s předkladatelem projektu hledala vhodné umístění. Nakonec zvolila Arboretum Semetín. „Arboretum je důležitým prvkem environmentálního vzdělávání. Jeho součástí je dendrologická sbírka stromů a keřů planých, kulturních i okrasných. Zahrnuje také sbírku tradičních odrůd ovocných dřevin či ukázkové plochy z lesního hospodářství. Před nedávnem zde vyrostly kaskáda tůněk spojených vodotečí, venkovní učebna a také výukový včelín, který je vítězným projektem druhého ročníku participativního rozpočtu. Stezka bosou nohou se nám s ohledem na svůj účel a také na použití přírodních materiálů jeví jako vhodné doplnění nabídky arboreta,“ uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011).

Ačkoliv původně se náklady na realizaci měly pohybovat kolem 1 milionu korun, což odpovídá pravidlům participativního rozpočtu, radnice se rozhodla akceptovat komplexní návrh architekta a stezku vybudovat ve větším rozsahu a tedy ji i podpořit větším finančním příspěvkem. Náklady se tak na základě veřejné soutěže, v níž uspěla společnost RoČe stav, budou pohybovat kolem 1,7 milionu korun včetně DPH.

„Stezka o délce zhruba 300 metrů se bude skládat z různých povrchů a materiálů, které vytvoří ucelenou trasu, v níž se prostřídají úseky tvořené kamennými balvany, šlapáky, dřevěnými špalky, kmeny stromů nebo balančními prvky. Doplní ji pět laviček,“ přiblížil místostarosta Bartoň s tím, že realizace by měla v závislosti na klimatických podmínkách proběhnout během jarního období tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…