Vsetín: Vsetín chystá novinky v MHD, cena jízdného zůstane zachována

11.10.2020 12:59

Městskou hromadnou dopravu (MHD) čeká od 1. ledna 2021 řada změn, jejichž cílem je zajistit její větší atraktivitu pro cestující. K dispozici je již také návrh nových jízdních řádů, které může veřejnost do 30. října připomínkovat.

Vsetín: Vsetín chystá novinky v MHD, cena jízdného zůstane zachována
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Všechny změny v MHD připravujeme s cílem, aby lidé při přepravě na území Vsetína preferovali hromadnou dopravu před osobní automobilovou a snížila se tak dopravní zátěž zejména v centru města,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička.

Od nového roku by tak podle něj mělo dojít například k navýšení počtu autobusových spojů. „Ty pojedou v takzvaném taktovém režimu, tedy v pravidelných intervalech. Na nejužívanějších linkách v pracovních dnech například každých patnáct minut během špičky a každou půlhodinu mimo ni. Na méně vytížených linkách by měly autobusy jezdit v pracovní dny každou hodinu,“ zmínil starosta některé příklady.

Další změnou prošla organizace samotných linek. „Všechny budou protínat dva přestupní uzly, kterými jsou Dolní náměstí a autobusové nádraží. Cestujícím tak usnadníme přestupy mezi jednotlivými linkami. Čekací doba v těchto uzlech by se měla pohybovat v rozmezí pěti až deseti minut. V důsledku uvedeného zavádíme přestupní jízdné s třicetiminutovou platností,“ uvedl starosta Růžička a pokračoval: „Dále dojde k přečíslování linek a aktualizaci názvů celkem 28 zastávek. Prosím proto v této souvislosti cestující o zvýšenou pozornost.“

Nové uspořádání linek MHD je na první pohled patrné v návrhu jízdních řádů, který naleznete níže v přílohách. Veřejnost k němu může až do 30. října podávat připomínky prostřednictvím e-mailu na adresu jana.halasova@mestovsetin.cz nebo poštou na adresu Jana Halašová, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín. „Rádi bychom k návrhu jízdních řádů uspořádali také veřejné projednání. Uskuteční se ale jen v případě, že to koronavirová situace dovolí. O případném termínu konání budeme operativně a včas informovat,“ řekl starosta.

Ten připomněl i další novinku pro cestující MHD. „Od nového roku vyjede na všechny linky MHD čtrnáct nových nízkopodlažních autobusů. Díky pohonu na stlačený zemní plyn bude jejich provoz ekologičtější,“ doplnil starosta s tím, že všechny zmíněné plánované změny v provozu MHD nebudou mít dopad na cenu jízdného. Ta zůstane zachována na současné úrovni. „Ačkoliv počítáme s navýšením počtu najetých kilometrů ze současných 630 tisíc ročně na zhruba 800 tisíc, tedy o 27 procent, mělo by město doplácet na provoz MHD díky jeho zefektivnění jen zhruba o 16 procent více. Ze současných 15,5 milionů korun ročně očekáváme nárůst na zhruba 18 milionů,“ uzavřel Jiří Růžička.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…