Vsetín: Zastupitelé rozdělili další miliony pro kulturu, sport a sociální oblast

26.06.2018 19:02

Poslední předprázdninové zasedání zastupitelstva mělo na programu druhé kolo rozdělování dotací určených na činnost neziskových organizací působících v sociální oblasti, sportu a kultuře.

Vsetín: Zastupitelé rozdělili další miliony pro kulturu, sport a sociální oblast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Po téměř šestnácti milionech korun rozdělených v prvním kole tentokrát neziskovkám zamířilo dalších 4,4 milionu korun. Oproti loňsku celková výše dotací vzrostla o 1,1 milionu korun.

V rozpočtu města na letošní rok bylo v kapitole zaměřené na podporu činnosti neziskových organizací v sociální oblasti vyčleněno 7,1 milionu korun. V prvním kole rozdělování dotací nebyla celá částka vyčerpána s tím, že v rezervě zastupitelé ponechali 370 tisíc korun. „Vedení města se však rozhodlo tuto oblast posílit o dalších 1,1 milionu, takže ve druhém kole zastupitelé rozdělili téměř 1,5 milionu korun,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

V programu pro registrované sociální služby radnice obdržela 25 žádostí, přičemž zastupitelé podpořili všechny. O dotaci na ostatní činnosti v sociální oblasti požádalo pět organizací a také zde nejvyšší orgán města schválil podporu pro všechny. Příspěvky na svou činnost tak získají například Adorea, Agarta, Auxilium, Azylový dům pro žena a matky s dětmi, Diakonie ČCE, Domov Jitka, Elim, Charita, Letokruhy, Naděje, ale i Rodinné a mateřské centrum, Roska či Vzdělávací a komunitní centrum Integra. Mezi organizace působící v sociální oblasti tak město letos rozdělilo celkem 8,2 milionu korun.

Na podporu kultury, cestovního ruchu a volného času město počítalo s částkou 1,6 milionu korun, které také zastupitelé v prvním kole rozdělili. I zde byla nakonec podpora města navýšena, a to o 200 tisíc korun. „Hodnocení a rozdělení této částky vycházelo z výsledků prvního kola, kde nedošlo k pokrytí požadavků některých subjektů v plné výši,“ vysvětlil starosta a dodal, že ve druhém kole se tak dočkalo další finanční podpory na svou činnost sedm žadatelů. Dotaci získaly folklorní spolky Jasénka a Vsacan, Valašský krůžek jazzový, Loutkové divadélko Kohútek, BUBU – klub dětské kultury a Pěvecké sdružení valašských učitelek a Tancklub.

„Pro oblast sportu jsme měli v rozpočtu vyčleněno původně 7,5 milionu korun, které také byly v prvním kole rozděleny. Vzhledem k tomu, že požadavky byly pokryty pouze ze 49 procent, rozhodli jsme se tuto kapitolu posílit o dalších 2,7 milionu korun,“ komentoval jistě dobrou zprávu pro sportovce Jiří Růžička s tím, že letošní podpora sportu z městské pokladny se tak celkově vyšplhala na 10,2 milionu korun. Podpořeno bylo 25 žadatelů, mezi nimiž byly T. J. Sokol, TJ Zbrojovka, VK Austin, TJ MEZ, VHK, FC Vsetín, Florbal Vsetín, SKP, Elim, Nohejbal klub Vsetín, Judo Valašsko, Klub biatlonu Bobrky, VK MEZ Vsetín, Fighters klub Spartakus, TJ Slovan a řada dalších.

Z rozdělování dotací v rámci dotačního programu pro sportovní oblast letos vypadl mužský tým VHK Vsetín, který získal individuální podporu ve výši 3 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…