Vsetín je lídrem projektu „Podpora meziobecní spolupráce“

13.02.2014 21:08

V tomto týdnu se na městském úřadu Vsetín uskutečnilo setkání starostů obcí ORP Vsetín. Stěžejním tématem bylo seznámení se s  projektem „Podpora meziobecní spolupráce“, jehož lídrem a organizátorem je město Vsetín. Mezi povinná témata projektu patří školství, sociální oblast a odpadové hospodářství. Z volitelných témat se starostové v průběhu setkání shodli na „energetice“.

Vsetín je lídrem projektu „Podpora meziobecní spolupráce“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Cílem projektu je poskytnout organizační, právní i finanční pomoc dobrovolně vytvářeným svazkům obcí a měst. Projekt umožní vytvořit pro podporu spolupráce obcí odborné a administrativní zázemí ve všech územích správních obvodů obcí s rozšířenou působností.

„V loňském roce jsme se dozvěděli, že Svaz měst a obcí České republiky otevírá program, který se nazývá meziobecní spolupráce, jehož cílem je obnova spolupráce obcí, zkvalitnění veřejné správy a jejímu udržení se co nejblíže občanům. Výstupem projektu pak bude ucelený materiál – dokument, který bude obsahovat tři povinná témata a jedno volitelné,“ informovala starostka Vsetína Iveta Táborská s tím, že dokument se stane podkladem pro diskusi zástupců obcí, jak např. řešit dostupnost základních škol nebo sociálních služeb v našem území, jaké jsou naše možnosti řešení dopravní obslužnosti, jak společně zadávat výběrová řízení, jak výhodně řešit odpadové hospodářství či jak společně nakupovat energie či jiné služby apod.

Z nepovinných témat byla v průběhu setkání vybrána ENERGETIKA. „Máme s elektronickou aukcí dobrou zkušenost. Vsetínská radnice totiž v únoru roku 2012 realizovala centralizovaný nákup silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno a pro sebe i městské firmy vydražila elektřinu o desítky procent levněji. V červnu roku 2013 jsme tuto aukci provedli podruhé společně i s dalším obcemi našeho regionu – obcemi Hornolidečska a burzovním nákupem silové elektřiny i zemního plynu se podařilo ušetřit 2,5 miliónu Kč. Proto jsme na podzim minulého roku uskutečnili obdobnou akci pro občany, tedy pro domácnosti, kdy ve spolupráci s firmou eCentre jsme připravili elektronickou aukci elektřiny a zemního plynu. Lidé tak měli možnost snížit své náklady na energie,“vyzdvihla starostka Iveta Táborská.

  „Setkání se starosty jsme iniciovali především proto, že jsme chtěli zmíněný projekt prezentovat. Představit jeho realizační tým a především jsme chtěli prodiskutovat volitelné téma. Dále nastavit možnosti komunikace, projít harmonogram projektu a prodiskutovat co od něj kdo očekává. Výstupem budou studie na základě, kterých se určí směr, jak danou problematiku řešit., např. v odpadovém hospodářství v celém ORP, u energetiky budeme pomáhat zavádět tzv. energetický management do všech budov vlastněných městem a zapojených obcí“ konstatovala starostka.

Všichni přítomní starostové nejenom že kvitovali tuto připravovanou spolupráci, ale především se shodli, že je prospěšné spojit síly, což nám umožní případně získat vyšší finanční prostředky např. z evropských fondů, nebo dosáhnout výraznějších úspor.

„Toto setkání starostů má velký význam nejen pro obce jako takové, ale i pro samotné starosty. Témata, která zde byla diskutována, jsou pro nás velmi důležitá,“ doplnil starosta obce Lidečko Vojtěch Ryza.

Na otázku co od setkání očekávala a s čím odcházela, odpověděla také i starostka Francovy Lhoty Kateřina Trochtová: „Přišla jsme ze zvědavosti, co nám projekt přinese, a odcházím s tím, že to může být zárodek něčeho dalšího, další spolupráce. Témata, která byla představena a nastíněna jsou pro nás nejen zajímavá, ale i důležitá. Těším se, že společně něčeho smysluplného dosáhneme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…