Vsetín podpoří opravu lávky v Janové

21.07.2022 12:33 | Tisková zpráva

Vsetínští zastupitelé v červnu schválili uvolnění dvou set tisíc korun jako příspěvek města na opravu lávky přes řeku Vsetínskou Bečvu na cyklostezce v Janové. Oprav se kromě ní dočká i dalších 13 lávek na trase stezky do Velkých Karlovic.

Vsetín podpoří opravu lávky v Janové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vsetín je největším členem svazku devíti obcí a měst nazvaného Sdružení Valašsko-Horní Vsacko, jehož hlavními cíli jsou podpora cestovního ruchu a spoluvytváření systému dopravní obslužnosti na Horním Vsacku. Toto sdružení se také stará o Cyklostezku Bečva právě v úseku mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi.

Vedení sdružení se před časem obrátilo na město Vsetín se žádostí o dotaci na projekt opravy lávky přes Vsetínskou Bečvu v Janové, která je součástí projektu rekonstrukce 14 dřevěných přemostění na trase cyklostezky do Velkých Karlovic. Opravy se budou týkat lávky v Janové, Halenkově, dvou přemostění v Novém Hrozenkově a pěti lávek v Karolince a Velkých Karlovicích. „Vzhledem k vysoké návštěvnosti a také z důvodu poškození klimatickými vlivy je potřeba po více než deseti letech provést opravy tak, aby byly lávky bezpečné a provozuschopné,“ vysvětlil při jednání zastupitelů starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) a dodal, že cyklostezku využívají hojně také občané našeho města, a považuje proto za vhodné sdružení finančně pomoci.

Vzhledem k finanční náročnosti celého projektu, která přesahuje 7,3 milionu korun, sdružení požádalo o 85procentní dotaci Státní fond dopravní infrastruktury. Dotace byla nakonec schválena, ale pouze ve výši 50 %, což znamenalo pro sdružení velký problém, neboť se výrazně zvýšily podíly jednotlivých obcí. Dvě z původních 16 lávek tak musely být nakonec z projektu zcela vyjmuty.

Jednou z finančně nejnáročnějších oprav projde právě lávka v Janové, která si vyžádá více než 1,6 milionu korun. Podle informací předsedy sdružení, starosty Velkých Karlovic Miroslava Koňaříka, začnou práce na mostech v červenci ve Velkých Karlovicích a budou postupovat po směru toku Bečvy. „Budeme se snažit cyklisty co nejméně omezit, ale je jasné, že lávky budou muset být v průběhu oprav uzavřeny. Snažíme se nyní najít co nejvhodnější objízdné trasy,“ informoval Koňařík a dodal, že lávka v Janové by měla přijít na řadu ke konci prázdnin či v září. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…