Vsetín si připomněl narození T.G. Masaryka, zněla však i slova o Ukrajině

07.03.2022 11:35 | Tisková zpráva

U příležitosti 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, které připadá na 7. března, si v pátek 4. března připomněli toto významné dějinné datum členové vedení města, a to u busty prezidenta osvoboditele na ulici Palackého.

Vsetín si připomněl narození T.G. Masaryka, zněla však i slova o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Komorně laděný pietní akt zahájil zpěvem mužský sbor Lumír, po němž následovala slova starosty Vsetína Jiřího Růžičky, který v nynější pohnuté době ovlivněné válkou na Ukrajině uvedl, že právě v době, kdy Československá republika vznikala a kdy v jejím čele stál právě T. G. Masaryk, byla její součástí i Zakarpatská Rus, jež nyní patří k Ruskem napadené Ukrajině. „Válka se vlastně odehrává na území naší první vlasti. Velmi si tak vážím toho, že se zde můžeme sejít a připomenout si Masarykův odkaz v době, kdy je aktuálnější než kdy jindy,“ uvedl Růžička a pokračoval: „Často zmiňujeme Masarykovy ideály a smysl pro demokracii, hodnoty, které vyznával a prosazoval. O to víc je to dneska těžší, protože vnímáme, že nedaleko na východ od nás jsou všechny tyto hodnoty porušovány a pošlapávány. Stalo se to, co nikdo nečekal a čemu nikdo nevěřil, že se může stát. Že jsme svědky válečného konfliktu a přemítáme s obavami nad tím, zda se nějak tato válka dotkne i nás, našich životů.“

Jiří Růžička také vyjádřil přesvědčení, že se nás situace na Ukrajině nedotkne vojensky, ale zároveň dodal, že v oblasti lidského bytí se nás už dotýká intenzivně. Zmínil v této souvislosti i to, že Vsetínem už prošly desítky, možná stovky lidí z utíkajících před válkou ze své vlasti, z Ukrajiny. Pro tyto uprchlíky město zřídilo centrum pomoci, kde mohou nabrat sílu, přespat a najíst se před další cestou. „Vnímáme obrovskou vlnu solidarity lidí nejen v našem městě, a toho si velmi vážím. Jsem přesvědčen, že tito lidé se chovají v duchu Masarykových ideálů a že pokud by Masaryk žil, jednal by úplně stejně,“ uzavřel starosta, který po kulturním vystoupení žáků ze vsetínské základní školy Trávníky spolu s místostarosty Simonou Hlaváčovou a Pavlem Bartoněm položil za zpěvu Lumíra k památníku T. G. M. květiny a zapálil svíčku. Poté se přidali i všichni přítomní a pietní akt následně završili zpěvem české státní hymny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…