Vsetín vydal zákaz odběru vody z vodních toků

26.07.2022 12:33 | Tisková zpráva

Kvůli dlouhotrvajícímu nadprůměrně teplému počasí bez srážek a také kvůli poklesu hladin povrchových vod, které jsou momentálně na hranici hydrologického sucha, vydal odbor životního prostředí vsetínské radnice zákaz odběru vody z vodních toků. Nařízení platí pro vodní toky v celém ORP (obec s rozšířenou působností) Vsetín od pondělí 25. července až do odvolání.

Vsetín vydal zákaz odběru vody z vodních toků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Z důvodu horkého, bezdeštného počasí a kvůli dlouhodobě nepříznivé hydrologické situaci došlo k poklesu hladin povrchových vod ve vodních tocích k hranici minimálního zůstatkového průtoku Q355d na celém území ORP Vsetín,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Jindra Tesařová a dodala: „Ve většině případů momentálně protéká koryty místních toků extrémně málo vody a dochází ke kyslíkovému deficitu a úhynu ryb, dále také k hygienickým závadám a zhoršení životního prostředí. Omezení odběru povrchových vod je nutné ve veřejném zájmu pro zajištění základní ekologické funkce vodního toku, a to v souladu s doporučením správce povodí Povodí Moravy, s.p., vydaným 21. července.“

Vzhledem k situaci proto není možné realizovat odběry povrchových vod povolených dle § 8 odst. 1 vodního zákona. Jedná se zejména o odběry vod pro zalévání, napouštění nádrží, bazénů, zavlažování všech druhů sportovišť (např. kurty, fotbalová a golfová hřiště ) a odběrů pro MVE. Z důvodu nepříznivé hydrologické situace také klesají hladiny podzemních vod ve studních. Proto by voda ze studní měla být využívána zejména pro pitné účely a osobní hygienu.

Současně také platí zákaz obecného nakládání s povrchovými vodami z těchto vodních toků ve správním obvodu města Vsetína: Vsetínská Bečva, Jasenický potok, Jasenka, Rokytenka, Semetínský potok a Vsetínský náhon, včetně jejich přítoků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…