Vyškov: Aquapark či pohodlné sedačky v kině. Rozpočet je nachystaný

12.12.2019 14:05

Zásadní rekonstrukce venkovního areálu Aquaparku Vyškov. Jedno ze stěžejních témat aktuálního volebního období se ve velkém promítne do rozpočtu města Vyškova pro nadcházející rok. Radní města návrh rozpočtu na rok 2020 po řadě důkladných jednání předloží vyškovským zastupitelům.

Vyškov: Aquapark či pohodlné sedačky v kině. Rozpočet je nachystaný
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

V rozpočtu jsou zapracované celkové příjmy ve výši 467 milionů korun a výdaje dosahují výše 492 milionů. Rozpočet coby celek je tedy sestavený jako schodkový ve výši rozdílu 25 milionů. Nicméně 20 milionů je kryto nevyčerpanými penězi z roku 2019, které město vyčlenilo v letošním rozpočtu pr ávě na rekonstrukci venkovního bazénu. „Neutratili jsme je tedy a převádíme je do rozpočtu roku 2020, ve kterém proběhnou stěžejní práce. Schodek ve výši pěti milionů pokrýváme z předpokládaného přebytku roku 2019,“ přiblížil starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že zásadní rekonstrukce venkovního areálu bude stát bezmála 57 milionů korun včetně DPH. Venkovní bazén získá novou nerezovou vanu, v ní se počítá s dvěma drahami pro kondiční plavání, velkou část ovšem vyplní lákavé vodní atrakce. Co návštěvník neuvidí, avšak půjde o významný a nákladný krok, bude výrazný zásah do technologií.

Z platné koncesní smlouvy pak vyplývá v pořadí třetí splátka za výstavbu zimního stadionu ve výši 28 milionů. „Je důležité připomenout, že takto vysokou splátku už město platit nebude, další tři splátky jsou vždy již poloviční. Právě splátka za zimní stadion a suma na rekonstrukci venkovního areálu tvoří základ investičních prostředků rozpočtu. Požadavků bylo samozřejmě mnoho, proto jsme museli velmi zvažovat a škrtat a několik akcí překládáme do následujících let. Považujeme je za důležité, budeme je postupně plnit, ale nechtěli jsme rozpočet na rok 2020 předlužit,“ informoval vyškovský starosta Jurka.

K největším a nejatraktivnějším investicím města v nadcházejícím roce má patřit rovněž oprava krovu a střešního pláště objektu bývalé synagogy (za 3,8 milionu), kterou odbor památkové péče ministerstva kultury letos v létě prohlásil za kulturní památku, za zhruba 7 milionů druhá etapa modernizace kina Sokolský dům, kdy se řemeslníci zaměří na kompletní renovaci velkého sálu a vznikne pevné hlediště s pohodlnějšími sedačkami, nebo za víc než 6 milionů korun odkup nemovitých věcí sokolského hřiště v četně zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci roky uvadajícího hřiště.

Právě plánované víceúčelové sportoviště má sloužit zejména žákům sousední Základní školy Tyršova. „Necelé dva miliony pak poputují na zpracování projektové dokumentace a realizaci první etapy výstavby relaxačně vzdělávacího areálu školní družiny a školního klubu zmiňované základní školy. Vnímáme to jako velký deficit, který hodláme napravit,“ doplnil starosta města.

Peníze budou směřovat i k dalším příspěvkovým organizacím města. Například Základní škola Nádražní chystá pokračování výměny oken z ulic Hřbitovní a Nádražní, za bezmála 4,5 milionu dojde k výměně více než 110 kusů dřevěných oken.

Zastupitelé budou rozpočet projednávat na svém zasedání v pondělí 16. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…