Vyškov: Bezpečnost dětí u vyškovských škol se zase zlepší

09.03.2021 7:34

Nejen policisté žákům každým rokem připomínají zásady bezpečného chování při cestách do škol.

Vyškov: Bezpečnost dětí u vyškovských škol se zase zlepší
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zmiňují základní pravidla přecházení vozovky, podstatné body chování na přechodu pro chodce či důležitost reflexních prvků na oblečení i aktovkách. Podle místostarosty Vyškova Romana Celého jsou důležité mimo jiné i rozhledové poměry přechodů, kvalita chodníků v okolí škol i další prvky. Bezpečnosti dětí u škol či na jejich cestě se město věnuje dlouhodobě.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Například u Základní školy Letní pole jsou u přechodu nainstalované dvoje terče ke zpomalení dopravy. „Vzhledem k tomu, že nedaleko budovy vyrůstá rozsáhlé sídliště bytových domů, při jeho projektování jsme se dohodli, že přímo naproti vchodu do školy vznikne nový přechod na chystaný protější chodník v sídlišti a dle normy bude možné tento přechod vybudovat jako stavebně zvýšený zpomalovací práh. Současný přechod s terči následně odstraníme,“ informoval místostarosta Celý s tím, že úpravu bude hradit město Vyškov, neboť se jedná o přechod na místní komunikaci.

Zpomalovací terče se v minulosti objevily také u Základní školy Na Vyhlídce. Jelikož si ale obyvatelé stěžovali na jejich hlučnosti, terče nechal úřad odstranit. Řádově vyšší bezpečnost chodců má v lokalitě přinést omezení nejvyšší povolené rychlosti. Ovšem Zónu 30 mnozí šoféři nadále nedodržují. Přibylo tak dopravní značení. „Z obou stran před přechodem u školy jsme nechali osadit značení upozorňující na přítomnost dětí a školy. Také v přímém směru před školou došlo ke změně přednosti v jízdě, aby řidiči jezdící rychle museli zastavit na stopce před křižovatkou a tím současně i před přechodem,“ přiblížil místostarosta Celý.

Změny čekají rovněž přechod před Základní školou Morávkova. Například svou délkou nevyhovuje. Časový limit pro přecházení žáků se tak sníží, ke zvýšení bezpečnosti pomůže i jeho nasvětlení. Práce, které počítají také s novými parkovacími stáními pro rodiče dětí a zaměstnance zařízení, proběhnou na jaře letošního roku. Nová parkovací místa vyrostla i naproti rychtářovské mateřské škole.

V případě ulic Purkyňova, Tyršova nebo Nosálovská rovněž vznikl pro zpomalení řidičů před přechodem na každém příjezdovém pruhu zvýrazňovací bezpečnostní červený postřik s vysokými protismykovými vlastnostmi. S bezpečností u škol pak pomáhají i méně nákladné investice. Takovým prvkem je zábradlí u vstupu do škol Tyršova nebo Nádražní. „Některým třeba do hry zabraným žákům zábradlí zabrání vběhnout mezi auta. Například v případě Hřbitovní ulice žáci nebyli mezi stojícími auty vidět,“ připomněl Celý.

Osvědčilo se také krátkodobé parkovací stání Kiss and Ride, tedy Polib a jeď, které funguje před školami Na Vyhlídce nebo Nádražní. Jde o místa určená k rychlému výstupu a nástupu dětí, které do škol vozí rodiče. „Se stejnou krátkou dobou zastavení počítáme u školy Tyršova, kde záměr K+R připravujeme. Všechny zmíněné kroky a investice mají stejný cíl: posílení bezpečnosti dětí,“ uzavřel místostarosta Vyškova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…