Vyškov: Bohatě nazdobená radnice posvítí i delším vánočním trhům

02.12.2018 10:37

Vyrostl v areálu Vodovodů a kanalizací Vyškov, nyní ho obdivují zraky stovek Vyškovanů i návštěvníků města. Pro letošek se vyškovským vánočním stromem stal smrk stříbrný. Jehličnan je dominantou Masarykova náměstí od noci na úterý 27. listopadu. Vzápětí jej začali pracovníci obchodní společnosti VYTEZA zdobit.

Vyškov: Bohatě nazdobená radnice posvítí i delším vánočním trhům
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Jeho slavnostní rozsvěcení se uskuteční první adventní neděli 2. prosince v 16 hodin. Na programu bude vystoupení Studentského pěveckého sboru Re-canto, lidé budou znovu obdivovat dřevěný betlém z dílny sochaře a řezbáře Tomiše Zedníka. „Následně, jak už jsou Vyškované zvyklí, proběhne postupné rozsvěcení výzdoby náměstí i samotného stromu. Pozitivních reakcí, zejména na nasvícenou radniční věž, bylo ze strany Vyškovanů v loňském roce opravdu hodně, pevně věřím, že je také pro letošek potěšíme,“ prohlásil starosta Vyškova Karel Jurka.

Jehličnan bude zdobit centrum města do Tří králů. Znovu pod ním navíc zájemci najdou kasičku. Výtěžek z ní poslouží dobré věci. „Letos peníze pomohou Asociaci Paprsek, výtěžek bude určený zdravotně postiženým všech věkových kategorií,“ připomněl starosta Jurka.

Ve stejný den se navíc Vyškované mohou těšit na tradiční promítání v kině Sokolský dům, které pořádá právě Asociace Paprsek. A to už podesáté. Letos půjde o pohádku Zdeňka Trošky Čertoviny. Film poběží v časech 10, 14 a 17 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje zdravotně postiženým dětem.

Vyškované pochopitelně nepřijdou ani o tradiční vánoční trhy. Připravených je hned několik novinek. Nové složení Rady města se shodlo, že zůstane zachovaná jejich pětidenní podoba. Probíhat tak budou od pondělí 17. do pátku 21. prosince. Na Masarykově náměstí se objeví desítky stánkařů, a to v čase od desáté dopolední do šesté hodiny podvečerní. „Podstatné nicméně je, že chceme trhy kvalitativně posunout, a to i přesto, že jsme na přípravu měli pouhých čtrnáct dnů. Posílíme množství stánků s vánočním zbožím, zatraktivníme program, chceme, aby trhovci neodjížděli dříve než k šesté hodině podvečerní. Chceme uspokojit mládež, rodiny s dětmi i nejstarší ročníky,“ nastínila místostarostka města Karin Šulcová.

Večerní Vyškov z ptačí perspektivy

Doprovodný program zajišťuje Městské kulturní středisko Vyškov. Dopolední i odpolední část vyplní vyškovské mateřské a základní školy. Hned v pondělí se pak mohou Vyškované těšit na vánočně naladěné duo Karel Gott revival Morava. Díky hlasu zpěváka Josefa Boudy si posluchači od půl šesté večer budou skutečně myslet, že na pódiu stojí sám Mistr. „Vystoupí také zpěvák a skladatel Jiří Helán s cimbálovým doprovodem, poslední den trhů pak cílíme na mladší publikum: představí se populární zpěvák Milan Peroutka,“ vyjmenovala místostarostka Vyškova.

Naplánované je i pouštění balónků pro štěstí, chybět nebude historický kolotoč, děti z mateřských škol nakreslí obrázky s vánoční tematikou. „Součástí trhů bude také zvonička pro štěstí, která bude symbolicky plnit přání. Ve středu a ve čtvrtek pak zpřístupníme od čtyř do šesti odpoledne radniční věž těm, kteří chtějí vidět večerní Vyškov z ptačí perspektivy,“ lákala.

Lidé budou rovněž moci přijít vypít vánoční punč nebo medovinu s vedením města. „Jednoduše hodláme navodit příjemnou předvánoční atmosféru. Důležitou složku ovšem musejí tvořit Vyškované, pevně proto věříme, že trhy svou přítomností podpoří a postupně se stanou jednou z nejpopulárnějších společenských akcí adventního času ve Vyškově,“ uzavřela místostarostka Šulcová s tím, že hned v lednu chce začít organizovat vánoční trhy na následující rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.