Vyškov: Dlužná částka za odpady přesahuje pět milionů

28.01.2021 10:11

Město Vyškov poprvé od roku 2013 změnilo výši místního poplatku za komunální odpad. Ačkoliv mohlo sazbu v minulých letech na základě skutečných nákladů města na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu opakovaně zvýšit, nikdy tak neučinilo. Až právě pro letošní rok 2021.

Vyškov: Dlužná částka za odpady přesahuje pět milionů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zastupitelstvo města Vyškova rozhodlo o navýšení na 696 korun na osobu a rok (dosud 580 korun). Sazba místního poplatku je tvořená ze dvou částek. První, která je paušální, může dosáhnout výše až 250 korun. Druhá zahrnuje skutečné náklady města předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za osobu a kalendářní rok. Maximální výše poplatku může být až 1000 korun. Reálné náklady stanovenou výši poplatku převyšují.

Roční náklady na odpadové hospodářství ve Vyškově přesahují 18 milionů korun. „Každý rok je trochu jiný, každopádně schodek mezi náklady a příjmy města bývá zhruba pětimilionový. To je rozdílová suma, kterou Vyškov doplácí. Příjmy kromě předpisů za místní poplatek tvoří i odměna za zpětný odběr obalů či elektrozařízení. Každopádně část poplatníků svou povinnost bohužel dál neplní, mnohdy jde o notorické neplatiče. Apelujeme proto na všechny, aby řádně zaplatili,“ zmínil místostarosta Vyškova Josef Kachlík. Poplatek je splatný do 30. dubna.

Výši dlužné částky město počítá v řádu milionů. „Dlužníků je přes 1200, což je na jedenadvacetitisícové město poměrně vysoké číslo. Celkový dluh za předchozí roky přesahuje pět milionů korun. Poplatek je ve Vyškově zavedený od roku 2002, právě z tohoto období jsou i nejstarší nedoplatky u několika dlužníků,“ připomněl místostarosta Kachlík. Avšak v loňském roce úřad eviduje velké množství plateb z „úspěšného“ vymáhání za předchozí období i se zaplacenými exekučními náklady a navýšením za nezaplacení poplatku v termínu splatnosti.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Nadále platí osvobození od místního poplatku pro děti do 6 let věku. Od poplatku jsou osvobozeni například i lidé umístění v různých typech seniorského bydlení nebo obyvatelé od roku, v němž dosáhnou osmdesáti let věku. „Loňský rok byl specifický, protože kvůli protikoronavirovým opatřením lidé trávili mnohem více času doma. Stále se nicméně zaměřujeme zejména na podporu a motivaci ke třídění, a tím i ke snížení směsného odpadu," zdůraznil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Poplatek ze psů zůstává stejný. Ve Vyškově je základní sazba 360 korun, lidé za psa umístěného v obytném domě platí 1000 korun. Poplatek ze psů musejí Vyškované zaplatit do 31. května.

Představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov rozhodlo o zvýšení ceny u vodného o 2,39 Kč/m3 (s DPH) a stočného o 1,98 Kč/m3 (s DPH). Odběratel s průměrnou spotřebou (88 litrů/den, resp. 32 m3/rok), kterému je účtováno vodné i stočné, zaplatí o zhruba 140 korun za rok víc.

Společnost VYTEZA naopak snížila cenu tepla o 8,7 % proti roku 2020, cena energie je 2,08 Kč/kWh, tzn. 577,50 Kč/GJ s 10 % DPH.

Co se týče například cen u sportovišť, od 1. ledna upravil ceník Aquapark Vyškov. Reagoval na rostoucí ceny některých energií, ceny konkurenčních zařízení a zejména provedenou zásadní rekonstrukci venkovního areálu.

S ohledem na to, že typů vstupenek je velké spektrum, nedají se říct konkrétní rozdíly, vesměs jde u krytého bazénu u dětí i dospělých o desetikorunu, v letním areálu se jedná o zvýšení o dvacet korun. Například dospělí tak ve venkovním zmodernizovaném areálu nově zaplatí za celodenní vstupné 120 korun, mládež do 17 let a lidé od 65 let pak stokorunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…