Vyškov: Investice do škol pokračují i letos, Letní pole má novou střechu

02.08.2023 22:09 | Tisková zpráva

Základní a mateřská škola Letní pole letos oslavila 30 let od svého vzniku. Symbolicky si k narozeninám nadělila novou střechu. Nákladná rekonstrukce byla nutná, protože přes starou střechu už do budovy zatékalo. Menší investice do vybavení a technického zabezpečení svých budov plánují na letošní rok i další vyškovské školy a školky.

Vyškov: Investice do škol pokračují i letos, Letní pole má novou střechu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Pokládku nové střešní fólie a vybudování nových vnitřních svodů na ZŠ a MŠ Letní pole dostala na starost firma Vestav group, s. r. o., a celá akce se vyšplhala na částku 16 milionů korun. Přes 10 milionů zaplatila škola ze svých fondů, na zbytek přispěl zřizovatel školy – město Vyškov. „Jde o finančně náročnou akci, která navíc trvala celých 7 měsíců, ale jsme rádi, že máme novou střechu nad hlavou,“ směje se ředitel školy Jiří Sochor.

Povrch střechy byl už v natolik špatném stavu, že při dešti zatékalo až do spodních pater budovy a za větrného počasí hrozilo uvolnění fólie. Už nyní má také škola zpracovanou studii na umístění fotovoltaických panelů na novou střechu. „Chceme využít její rovný povrch, který je pro tento způsob čerpání energie ze slunce vhodný. Zdali budeme akci realizovat, záleží ale na celkové energetické koncepci města, která se teprve připravuje,“ řekl k plánovanému využití střechy ředitel školy.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19433 lidí

Větší investice, v řádech několika milionů korun, plánovalo na letošek několik vyškovských škol, včetně již zmíněné. Ani jedna z nich však nebyla úspěšná v žádostech o dotace, na kterých plánované akce závisí. „Žádostí na tento rok bylo obrovské množství a mnoho škol zůstalo pod čarou. Školy nyní čekají na výsledek hodnocení, pokud ani to nevyjde, podají si žádosti znovu,“ vysvětluje situaci vedoucí odboru školství, tělovýchovy a sportu Městského úřadu Vyškov Petra Lakomá.

Menší investice do zlepšení technického stavu svých budov nebo obnovy stávajícího zařízení plánuje několik vyškovských škol i školek. Hned několik stavebních akcí čeká na Mateřskou školu Puškinova, kde se bude zateplovat půda, opravovat chodník ve vnitřním areálu a také sociální zařízení v jedné ze tříd. Na novou venkovní učebnu, včetně herních prvků, se mohou pro změnu těšit děti z Mateřské školy Hraničky. Školka má hotovou projektovou dokumentaci a stavební práce by mohly začít na podzim.

V souvislosti s výsledky bezpečnostního auditu na vyškovských školách připravují na letošek dvě z nich také vylepšení svých bezpečnostních systémů. Základní a Mateřská škola Letní pole investuje do modernizace čipového systému budovy a Mateřská škola Šikulka zavede nový kamerový zabezpečovací systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …