Vyškov: Kino vstoupí do nejatraktivnější části rekonstrukce příští rok

17.12.2020 13:07

Nová projekční plocha, komfortní sedačky, zlepšení obrazové a následně i zvukové kvality. Je tomu už bezmála deset let, co se začala řešit myšlenka modernizace kina Sokolský dům.

Vyškov: Kino vstoupí do nejatraktivnější části rekonstrukce příští rok
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Rozsáhlá rekonstrukce pokračuje druhým rokem. Ta nejdůležitější a pro milovníky filmů nejatraktivnější etapa se nicméně uskuteční za rok. Proběhne kompletní renovace velkého sálu, která počítá s pevným hledištěm.

Nové znění investičního zá měru schválili radní, následně na něj v polovině prosince kývli zastupitelé města.

Nejvýraznější a logicky nejnákladnější etapa zůstávala s ohledem na daňové propady v důsledku koronavirové krize s velkým otazníkem. Za jejím neuskutečněním ovšem nakonec nestála pandemie, ale odstoupení jediného účastníka zadávacího řízení na modernizaci kina. „Řízení proto Městské kulturní středisko Vyškov, které má kino ve správě, zrušilo. V plném rozsahu se tak rekonstrukce uskuteční v příštím roce,“ potvrdil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Letos tak proběhly konzultační práce spojené s přípravou nejnáročnější fáze a revize projektové dokumentace. „Mělo by se začít na jaře, hotovo bude do hlavní sezony, tedy nejpozději v září,“ zmínil místostarosta Vyškova.

Zastupitelé se každopádně už v létě zabývali schválením dodatku k invest ičnímu záměru. Ten jim byl předložen mimo jiné z důvodu úpravy použitého materiálu a rozsahu některých prací. „Jde o kroky, které ještě zvýší komfort našich návštěvníků. Některé jsou ryze technické, týkají se například čalouněných obkladových panelů nebo látkového vybavení okolo projekční plochy, jiné směřují k samotným divákům, kdy se zvětšil rozměr sedaček i výška opěráku, tím pádem i objem čalounění. V poslední řadě přibyla skupina širších nadstandardních sedaček, naopak v první řadě budou dvě skupiny demontovatelných sedaček pro místa invalidů. Počítáme, že pevné hlediště nakonec nabídne 251 kusů pohodlných sedaček,“ informoval ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec.

Zásahy počítají kromě výměny sedaček, které jsou nejčastějším terčem kritiky návštěvníků, s doplněním sálu o akustické prvky tak, aby byla možná plnohodnotná projekce prostorovéh o vícekanálového zvuku. „Sál zatraktivní rovněž LED osvětlení. Pořízení větší projekční plochy zajistí lepší odrazivost a obrazovou kvalitu. K novému plátnu bude nutná také výměna všech stávajících maskovacích opon, obměny se dočkají i staré jevištní opony,“ vyjmenoval místostarosta Kachlík. Řemeslníci se postarají rovněž o nové audio, slabo i silnoproudé rozvody splňující protipožární předpisy.

Celou realizačně nejnáročnější modernizaci sálu je nutné provést současně. „A to z důvodu, že by následné práce mohly znehodnotit již instalované vybavení, popřípadě by byla nutná další demontáž a montáž. Dojde každopádně k výraznému zlepšení akustiky sálu u filmových představení. Kino se stane konkurenceschopnější multiplexům v Brně nebo Olomouci,“ shrnul starosta Vyškova Karel Jurka.

Hovořil tak o třetí interiérové části. Na nejzásadnější etapu pak na váže čtvrtá, která bude závěrečná. Radní a následně zastupitelé města rozhodli, že se finální etapa bude týkat zejména nákupu moderní projekční technologie. Uskutečnit se má v roce 2022.

Deset let kino spoléhalo na vybavení ve standartu DCI s rozlišením 2K ve 3D. Redigitalizace spočívá v nákupu technologie s rozlišením 4K. Postupně projde modernizací v rámci čtvrté etapy také šatna, čímž dojde ke zrychlení obsluhy návštěvníků, a ji bude možné uzamknout mříží. Počítá se rovněž s novým výtahem, který je v budově již od roku 1993.

Rekonstrukce objektu odstartovala loni v září opravou kotelny. Zaměstnanci kina nebyli schopní citlivě rozvést teplo do požadovaných prostor budovy, chybné vytápění způsobovala zastaralá řídicí jednotka a ventily rozvodů. Celkově má rekonstrukce kina vyjít na 13,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…