Vyškov: Město získalo na výstavbu mokřadního biotopu dotaci

25.03.2021 6:32

Při dešti vodu nasají, vytvářejí zásoby podzemní vody a postupně ji uvolňují. Zároveň představuje jeden z druhově nejbohatších ekosystémů.

Vyškov: Město získalo na výstavbu mokřadního biotopu dotaci
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Mokřad je sezonně nebo trvale podmáčená či mělce zatopená plocha, která poskytuje přirozené podmínky k rozvoji rostlin přizpůsobených k existenci ve vodě i pro život mnoha obojživelníků. Na jeden takový získalo město Vyškov téměř třímilionovou dotaci.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Vznik mokřadu mezi dálničním přivaděčem a Kačencem v místě zvaném Padělky podpoří dotační peníze v rámci Operačního programu životní prostředí. „Chystanými kroky posílíme přirozené funkce krajiny. Plochy, které patří městu, jsou z větší části neobhospodařovatelné z důvodu zamokření,“ připomněl místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Město tak podle jeho slov rozhodně nezapomíná na problémy, které v krajině s vodou jsou. „Loňské výraznější deště sice trochu pomohly, situace se suchem je ale dlouhodobě špatná. Výstavbou mokřadu zvýšíme retenční schopnost území a vytvoříme důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin. Nezapomeneme na nejrůznější lavičky, hráze nebo mostky, část území tak nabídne Vyškovanům možnost vyrazit do přírody,“ těšilo místostarostu Kachlíka.

Výše podpory činí zhruba 2 miliony a 940 tisíc korun. Na řadě je nyní výběr administrátora, následně dodavatele, který stanoví definitivní cenu.

V lokalitě tak vzniknou po levé straně Lulečského potoka tůně, po druhé straně pak mokřad. Výměra pozemků je 35 tisíc metrů čtverečních, plocha mokřadních systémů se pohybuje okolo jednoho hektaru. Mokřadu prospívá mírný „nepořádek“. To znamená, že je vhodné v lokalitě ponechávat dřevo z prořezávek, hromádky kamení nebo padlé kmeny. Cílem je podpora živočichů. „Plazům nebo obojživelníkům slouží hromady a kmeny jako místa úkrytu, zimování a lovu potravy, ptáci využívají hromady klestí jako hnízdiště a místa sběru potravy a brouci upotřebí ponechané padlé kmeny k rozmnožování,“ vyjmenoval vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Žádoucí je i vytváření drobných tůní, kosení mokřadních luk či tvorba a obnova mělkých odtokových stružek. Vytvoření mokřadu proběhne neprodleně po ukončení administrace projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…