Vyškov: Na sochu i stříleli, z pole musela pryč. Čeká na restaurování

27.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Pochovaní jsou podle všeho na dědickém hřbitově. Jenže manželé Kateřina a Ondřej Kulíškovi z Dědic byli bezdětní, tudíž o hrob nikdo nepečoval a pravděpodobně zanikl. Dědictví po nich přesto zůstalo. Minimálně ve dvou případech totiž stojí za sakrálními památkami. V tom prvním jde o sochu Panny Marie, která stála na někdejší křižovatce polních cest.

Vyškov: Na sochu i stříleli, z pole musela pryč. Čeká na restaurování
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Nyní už je uložená v depozitu. „Stála uprostřed polí nad Dědicemi. Je výrazně poškozená, ale podařilo se nám ji převézt a čeká na vydatné zásahy. Socha pochází z roku 1905. O tom, že ji věnovali manželé Kulíškovi z Dědic, svědčí kromě textu na podstavci označení svaté Kateřiny a svatého Ondřeje v nikách po stranách podstavce,“ informoval místostarosta města Josef Kachlík. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47597 lidí

Poškození sochy je značné. Jak Panna Marie, tak Ježíšek mají uraženou hlavu. Na památce jsou dokonce patrné stopy po střelbě. Silně poškozený byl i sokl sochy, v budoucnu tak hrozilo její zřícení. „Dohodli jsme se se společností Agros Dědice, která hospodaří na poli, kde socha stála, že se jí ujmeme a postupně zajistíme její restaurování. Nově ji necháme umístit na konec Revoluční ulice nad křižovatkou s ulicí A. B. Svojsíka. V místě už je připravený sokl. Za zhruba 50 tisíc korun jej opravil v rámci první etapy vyškovský restaurátor Jaroslav Budík,“ poznamenal referent pro památkovou péči Petr Bařinka. Stejný odborník v loňském roce zajistil opravu novogotického kříže u letiště při silnici ve směru na Pustiměř.

V případě sochy Panny Marie celkové náklady vzhledem k rozměrům a stupni poškození vyšplhají ke čtvrt milionu korun. „Zajímavé je, že stejní donátoři, tedy manželé Kulíškovi, na svůj náklad v roce 1902 zřídili také sousoší svaté Kateřiny a svatého Ondřeje s křížem na hřbitově v Dědicích (na snímku dole). Osazené zpět na své místo bylo na konci loňského roku. Jde o sousoší poškozené letní větrnou smrští,“ připomněl referent Bařinka.

Informoval rovněž, že opravený je i kříž na konci ulice V Brňanech směrem k dálnici, práce provedl kameník Oldřich Přikryl z Tlumačova za přibližně 40 tisíc korun. O 10 tisíc víc pak stála oprava části fasády u vstupu do kaple Panny Marie Vranovské v Nosálovicích. Práce měla na starosti stavební firma Oldřicha Crhonka. „Zajistila zároveň část výmalby v interiéru a proběhla repase vstupních dveří,“ doplnil k investici místostarosta Kachlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…