Vyškov: Nová kolumbária město postaví na hřbitově v Dědicích

16.03.2022 12:09 | Tisková zpráva

V roce 2014 vyrostla na hřbitově v Dědicích čtyři kolumbária po 12 skříňkách, ve stejném roce získaly urny s popelem zemřelých další místa k uložení i na vyškovském hřbitově. Jenže zatímco tam následovaly další etapy rozšíření, v Dědicích se nových kapacit dočkají až letos.

Vyškov: Nová kolumbária město postaví na hřbitově v Dědicích
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Investiční záměr už prošel radou města. Před osmi lety dělníci v Dědicích postavili 48 skříněk. Polovina je uzavřena skleněnými dvířky, druhá pak kamennou deskou. „Dávno jsou samozřejmě obsazené, stále ovšem evidujeme poptávku. Prostor ke zkapacitnění se nabízí právě zejména v Dědicích. Počítáme s výstavbou tří kolumbárií po 18 skříňkách. Umístíme je bokem za domkem správce hřbitova,“ popsal investici místostarosta města Roman Celý.

Současný dědický hřbitov má tři části: starý hřbitov, nový hřbitov a novou část. Kolumbária jsou součástí starého hřbitova. Podle Správy majetku města Vyškova, která zajišťuje veškeré činnosti spojené s provozem vyškovských hřbitovů, půjde u chystaného rozšíření o betonový blok vždy s 18 skříňkami. „Uspokojíme tak 54 žadatelů. Okolo kolumbárií počítáme s terénními úpravami, případně s osazením lavičky a odpadkového koše,“ shrnul ředitel příspěvkové organizace města Jaroslav Hastík.

Investice v Dědicích má stát 950 tisíc. „Vzhledem k růstu cen stavebního materiálu, stavebních prací, betonových výrobků a železa je suma orientační. Víc budeme vědět po vyprojektování akce,“ řekl ředitel Hastík.

Ukládání ostatků do kolumbárií je rozšířené a oblíbené po celé Evropě. Zpopelňování výrazně převažuje nad jinými způsoby pohřbívání i u nás. „Požadavky pozůstalých jsou a jsou hlasité, chceme je uspokojit. Stejně jako v předchozích případech půjde o důstojný prostor,“ doplnil místostarosta Celý.

Naposledy vyrostlo 104 nových míst pro ukládání pohřebních uren na vyškovském hřbitově v roce 2019. Vůbec první kolumbária vznikla na stejném místě v roce 2006. Od stejného roku mohli pozůstalí uložit popel zemřelého na vsypové loučce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Město podpořilo výstavbu nové železniční stanice Pardubice centrum

16:31 Pardubice: Město podpořilo výstavbu nové železniční stanice Pardubice centrum

Na zlepšené možnosti cestování se mohou těšit občané od 9. června, kdy bude zprovozněna nová železni…