Vyškov: Nové kamery budou hlídat podstatně větší území města

14.06.2019 15:03

Nacházejí se na něm historické památky, obchody, restaurace, banky, pohybuje se po něm velké množství lidí. Masarykovo náměstí ovšem snímá pouze jedna otočná kamera, která je umístěná na radniční věži.

Vyškov: Nové kamery budou hlídat podstatně větší území města
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na dvou válcích určených k vylepování plakátů na náměstí a přilehlé Sušilově ulici se jich proto objeví dalších pět. Snímat tak budou podstatně větší území. Radními města schválený investiční záměr na zvýšení počtu kamer stávajícího městského kamerového systému se týká i řady dalších lokalit.

Město je momentálně monitorováno 16 kamerami, včet ně těch umístěných u vchodu a na nádvoří městského úřadu. Většina kamer je otočných. „Aktuální záměr spočívá v podpoře stávajících kamerových bodů až na jednu výjimku, kdy půjde rovněž o otočnou kameru, statickými kamerami. Půjde o rozšíření stávajících kamerových bodů. V praxi to znamená, že na nějakém sloupu veřejného osvětlení máme otočnou kameru a přibydou k ní kamery pevné,“ popsal záměr starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že nových kamer bude devatenáct: 1 otočná a 18 statických.

Cíl je jasný: zlepšení dohledu nad problémovými lokalitami a zamezení tomu, aby strážníci nepřišli o záběry, které nezaznamená otočná kamera. „Otočné kamery se logicky pohybují po nastavené trajektorii. Stává se tedy, že kamera v daný okamžik nesnímá potřebný perimetr, nebo dostatečně nezaznamená markanty potřebné například k identifikaci pachatele protiprávního jednání. Nákupem statických podpoříme stávající kamerové body a odbouráme právě to, že technika nepořídí záznam protiprávního jednání, které se stalo v dohledovém perimetru kamerového systému,“ vysvětlil šéf vyškovských městských strážníků Petr Sedláček. Zdůraznil nicméně výhody otočných kamer například v podobě téměř neomezené manipulace obsluhou kamerového systému v případě sledování někoho podezřelého.

Nové kamery

Kamerový syst ém ve Vyškově funguje od roku 2003. Při určování monitorovaných lokalit vycházela městská policie z analýzy bezpečnostní situace ve městě a spolupracovala při tom stejně jako při aktuálním záměru se státní policií. Montáž nového zařízení má být hotová v následujících týdnech. „Systém přispívá k odhalování stovek přestupků ročně. Téměř denně obdržíme nějakou žádost od státní policie, obsluha systému se může na událost zaměřit a řádně ji zdokumentovat se všemi potřebnými detaily, jakými jsou například registrační značky aut i podoby zúčastněných osob,“ přiblížil velitel Sedláček.

Dominantou nové služebny v Žižkově ulici, která se dočkala otevření loni v červenci, je velkoplošná monitorovací stěna. Přesun na novou adresu umožnil digitalizaci celého provozu. Loni na podzim pak došlo k obnově bodů, ze kterých zmizely původní analogové kamery. Nyní je na řadě právě doplnění kamerových bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…