Vyškov: Pivovar dovařil. Město se vložilo do jednání o osudu areálu

28.05.2020 18:55

Patří k neodmyslitelným symbolům města, je s ním historicky spjatý, konala se v něm celá řada kulturních akcí. Vyškovský pivovar.

Vyškov: Pivovar dovařil. Město se vložilo do jednání o osudu areálu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Tradice vaření piva ve Vyškově je jedna z nejdelších u nás. Areál ovšem zeje prázdnotou, výroba dávno stojí. Město tak chce být u jednání o dalším osudu areálu. Důležitým krokem bude setkání se zástupci resortu zemědělství.

Nájemce na jaře roku 2017 zastavil výrobu a následoval vleklý soudní spor mezi ním a majitelem nemovitostí, společností Jihomoravské pivovary, která spadá pod ministerstvo zemědělství. Nájemce měl totiž čelit stovkám reklamací na dodané pivo, za čímž měla být závada na konzervační technologii pasterace, která měla vzniknout ještě před samotným pronájmem. „Na základě informací od vyškovského senátora Ivo Bárka víme, že soudní spor skončil, respektive jeho část. Informace o dalším osudu areálu se k nám ovšem dostávají pouze zprostředkovaně. Množí se dotazy zastupitelů stejně jako obyvatel města. Chceme do osudu areálu vstoupit a ovlivnit jej ve prospěch našeho města,“ potvrdil starosta Vyškova Karel Jurka.

Ministra zemědělství Miroslava Tomana proto požádal o setkání. „Město s areálem jako takovým nemělo nikdy nic společného. Rozkládá se nicméně na strategickém místě, k městu jednoznačně patří, pochopitelně nám tak jeho další osud není lhostejný. Os tatně v loňském roce jsme se již o možnostech získání areálu informovali na schůzce s předsedou představenstva Jihomoravských pivovarů Jaromírem Žáčkem. Ve věci budoucího majetkového řešení a dalšího využití areálu proběhne ještě v květnu první schůzka na ministerstvu,“ přiblížil starosta Jurka s tím, že je nutné být ve věci aktivní.

Místostarosta Vyškova Roman Celý v souvislosti s tím připomněl jiný vyškovský objekt. „Chceme se vyvarovat osudu obdobných areálů, které skončily neslavně. Příkladem může být Posádkový dům armády,“ řekl místostarosta Celý.

Arcibiskupský pivovar vznikl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna už v roce 1680. Několikrát měl namále. Před posledním nájemcem (k podpisu smlouvy došlo v roce 2011) byl provoz dlouhodobě ztrátový. Po slibném rozjezdu se ale firmě přestalo dařit. V polovině roku 2017 už milovní ci zlatavého moku na pivo z Vyškova v obchodech a hostincích nenarazili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…