Vyškov: Radniční věž dostala nová okna, dveře i síť proti holubům

24.05.2021 13:55

Jejich vzhled a provedení odpovídaly renesančnímu vzhledu věže. Z toho důvodu řemeslníci nové výplně vyrobili jako repliky stávajících. Řeč je o výměně oken a dveří na radniční věži. Vzhledem k tomu, že je věž kulturní památkou, proběhla výměna se souhlasem a za dozoru Národního památkového ústavu.

Vyškov: Radniční věž dostala nová okna, dveře i síť proti holubům
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Renesanční radnice s věží představuje dominantu města. Postavená byla v roce 1569. Zažila několik katastrof včetně velkého požáru v roce 1753. Značné škody utrpěla rovněž koncem 2. světové války, a tak je současná podoba věže výsledkem poválečné rekonstrukce. „Právě z druhé poloviny 40. let, kdy byla opravována po poškození, které utrpěla v závěrečných bojích války, okna věže i dveře vedoucí na její ochoz pocházejí. Jsou dožilé a obnovu si zaslouží,“ potvrdil referent městského úřadu pro památkovou péči Petr Bařinka.

Konkrétně se jedná o instalaci vstupních dveří na ochoz věže, 13 kusů dvoudílných jednoduchých oken, jednoho kastlového a 8 jednodílných jednoduchých oken okolo věžních hodin. „Repliky jsou ze smrkového dřeva. Jde o další dílčí obnovu objektu radnice. Například loni prošla opravou fasády i výměnou klempířských prvků zejména část z pohledu od Husovy ulice či v okolí našeho informačního centra. Veškeré kroky tak průběžně zajišťují důstojnější vzhled budovy naší radnice,“ zdůraznil starosta Vyškova Karel Jurka.

Letošní výměnu měla na starosti rousínovská firma STORO, s. r. o., cena je 355 tisíc korun. Hotovo bylo v průběhu května. S platbou navíc městu může pomoci dotace. „Hodláme totiž využít peníze z programu regenerace městské památkové zóny z ministerstva kultury. Dotace může činit až 50 procent celkových nákladů bez DPH,“ přiblížil starosta Jurka.

Výměny se rovněž dočkala poškozená ochranná síť proti holubům na ochozu věže. Obnova vyšla na 95 tisíc korun, zajistila ji firma Radek Stískal. Ta rovněž odstranila holubí trus z postižených míst a provedla ochrannou dezinfekci.

Síťová ochrana prostoru je na věži nainstalovaná od roku 2010, rok po výměně zábradlí na ochozu. Samotná věž měří přes 57 metrů, nahoru vede 152 schodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…