Vyškov: Rozhodnutí z Prahy - Synagoga je kulturní památkou

14.08.2019 19:24

Zdůrazňují její unikátní umístění přímo na centrálním náměstí. Evidentně to značí, že měla patřit do společenského středu okresního města. Jak vidno, ve Vyškově se udržovala tradiční lokální společenská tolerance a docházelo k proměně dobových mentalit.

Vyškov: Rozhodnutí z Prahy - Synagoga je kulturní památkou
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Vyškovskou synagogu tak lze vnímat jako jeden z prvních příkladů náznaku nastupujícího trendu přechodu židovské modlitebny z dosavadního ústraní. A tedy důkaz několikagenerační společenské emancipace židovského obyvatelstva.

Nyní, o více než 120 let později, posvětilo ministerstvo kultury podnět města Vyškova. Budovu bývalé vyškovské synagogy prohlásilo za kulturní památku. Po více než patnácti letech je tak prvním objektem ve Vyškově, který se nově stal kulturní památkou. Jednou z posledních takových budov byla Základní škola Nádražní 5, a to v roce 2002.

Resort podnět města obdržel v lednu letošního roku, rozhodl před několika dny. „Vyhodnotil jej, shledal důvodným a v uvedené věci zahájil správní řízení. Synagoga představuje jednu ze stěžejních pamětihodností náměstí. Odbor památkové péče ministerstva kultury ocenil její umělecké a architektonické hodnoty. Bývalá synagoga je majetkem města. Na její opravu bychom nyní rádi čerpali jiné než městské zdroje. V posledních letech se město zaměřovalo zejména na opravu střechy, je ale žádoucí uchopit opravu komplexněji,“ zopakoval místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Novorománská stavba stojící na Masarykově náměstí byla postavená v roce 1885. Její autor je neznámý. Po stránce konstrukční je to halová stavba obdélného půdorysu, krytá neckovou střechou. Větší oprava proběhla po požáru Vyškova v květnu 1917. Na počátku devadesátých let došlo k opravě fasády, interiéru pak v roce 2002.

Na základě smlouvy o výpůjčce slouží bohoslužebným účelům Církve československé husitské. Smyslem žádosti města byla možnost čerpat dotace. Po zásadnějších opravách by se pak mohla synagoga víc otevřít veřejnosti. Nabízejí se koncerty menších forem pro její ojedinělou akustiku nebo pořádání výstav.

Do budoucna v souladu s doporučeními ministerstva město zvažuje po připravované obnově krovů a střešního pláště provést rehabilitaci v minulosti odstraněné dekorativní kované mříže lemující vrchol pohledově nápadné ploché kýlovité střechy. „Bude také vhodné prověřit možnost dochování původních interiérových nátěrových vrstev, jako například hebrejských liturgických nápisů či dekorativní šablonové výmalby. Restaurátorské práce je při tom možné v plném rozsahu hradit z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón,“ připomněl referent pro památkovou péči městského úřadu Petr Bařinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.