Vyškov: Schválený rozpočet počítá s kinem i skautským domem

22.12.2019 7:37

Komplexní rekonstrukce venkovního areálu Aquaparku Vyškov, zásadní renovace velkého sálu kina Sokolský dům nebo individuální dotace na vybudování nového skautského domu. Zastupitelé Vyškova schválili na svém zasedání v pondělí 16. prosince rozpočet na rok 2020.

Vyškov: Schválený rozpočet počítá s kinem i skautským domem
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zapracované v něm jsou celkové příjmy ve výši 467 milionů korun a výdaje dosahují výše 492 milionů. Rozpočet coby celek je tedy sestavený jako schodkový ve výši rozdílu 25 milionů. Nicméně 20 milionů je kryto nevyčerpanými penězi z roku 2019, které město vyčlenilo v letošním rozpočtu právě na rekonstrukci venkovního bazénu. „Neutratili jsme je tedy a převádíme je do rozpočtu roku 2020, ve kterém proběhnou stěžejní práce. Schodek ve výši pěti milionů pokrýváme z přebytku roku 2019,“ přiblížil starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že zásadní rekonstrukce venkovního areálu bude stát bezmála 57 milionů korun včetně DPH. Venkovní bazén získá novou nerezovou vanu, pouze částečné zásahy by jen generovaly další a další náklady, větší investice budou zejména v otázce technologií.

Přes 6 milionů korun má stát odkup nemovitých věcí sokolského hřiště včetně zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci roky uvadajícího hřiště. „Cílem je, aby v místě vzniklo víceúčelové sportoviště pro přilehlou Základní školu Tyršova. Ta se zároveň dočká první etapy výstavby relaxačně vzdělávacího areálu školní družiny a školního klubu,“ potvrdila místostarostka města Karin Šulcová s tím, že například Základní škola Nádražní bude pokračovat ve výměně oken, Mateřská škola Havlíčkova se zase pustí za zhruba 600 tisíc do opravy sociálního zařízení pro děti a zaměstnance včetně elektroinstalace.

Součástí rozpočtu je rovněž čtyřmilionová individuální investiční dotace na vybudování nového skautského domu. „Současná klubovna nedostačuje potřebné kapacitě, její technický stav je velmi špatný. Konstrukční systém neumožňuje efektivní opravy nebo přístavby,“ poznamenal místostarosta města Roman Celý.

Značné výdaje směřují i do dopravy. V lokalitách Závodí, Palánek a Na Vyhlídce se mají objevit zpomalovací prahy, které pomohou ke zklidnění dopravy. Polní cesta Hamiltony-Lhota se dočká zpevnění. Jedná se o náhradu spojení obou místních částí pro pěší a cyklisty. V současnosti využívají krajskou silnici, která je z hlediska provozu nebezpečná. „Zaměříme se rovněž na přechod pro chodce u Základní školy Morávkova. Nově jej nasvětlíme a rozšíříme i parkoviště u školy, které kapacitně již nevyhovuje,“ dodal místostarosta Celý.

Finančně a realizačně nejnáročnější etapa je v plánu v případě modernizace kina Sokolský dům. „Vznikne mimo jiné pevné hlediště s víc než 250 pohodlnými sedačkami. Současné je svým vzhledem často terčem kritiky návštěvníků, za hranou životnosti je i z důvodu neustálé montáže a demontáže,“ připomněl místostarosta Josef Kachlík s tím, že v roce 2020 proběhne také oprava krovu a střešního pláště objektu bývalé synagogy.

Z platné koncesní smlouvy pak vyplývá v pořadí třetí splátka za výstavbu zimního stadionu ve výši 28 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…