Vyškov: Světelné křižovatky na průtahu městem získají moderní vybavení

18.06.2022 11:44 | Tisková zpráva

Výpadky v provozu světelné signalizace na hlavním průtahu Vyškovem v průběhu měsíců května a června neznačí náhodné poruchy. Jde naopak o nákladnou modernizaci celkem 11 světelných křižovatek, a to jak pro automobilovou dopravu, tak pro pěší.

Vyškov: Světelné křižovatky na průtahu městem získají moderní vybavení
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Důvodem je výměna starých systémů řazení i typů světel na ty nejmodernější, které zajistí například menší poruchovost, lepší viditelnost, a tedy i bezpečnost. 

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Světelná signal izační zařízení na hlavní vyškovské dopravní tepně jsou různého stáří, jako celek však už neodpovídají nejnovějším standardům kvality. „Současná obnova se týká především hardwaru a softwaru, zatím nebudeme měnit samotnou konstrukci semaforů,“ podotkla k modernizaci radní Blanka Mikulková, jednatelka městské společnosti VYTEZA, která má semafory ve správě.

Mění se proto zejména systém řízení, který zajišťuje provoz a synchronizaci všech křižovatek a také typ světel z halogenových na ledková. „Řidiči a chodci zaznamenají změnu především v lepší jasnosti a viditelnosti světel. Ta spotřebují méně energie a jejich intenzita se bude přizpůsobovat světelným podmínkám,“ vysvětlila Mikulková.

Pokud by řidiči od nových řadičů očekávali rychlejší průjezd městem, budou ale zklamáni. „V současnosti je hustota dopravy natolik velká, že ani nejnovější dynami cké řízení výrazně nezmění její rychlost,“ poznamenala.

Oproti dosavadnímu stavu však přece jen dojde ke změně. „Nově bude na soustavu řazení připojena přes počítače také společnost VYTEZA a bude moci mnohem flexibilněji reagovat na případné poruchy nebo změny,“ dodala Mikulková. Na přelomu června a července se tak v rámci zkušebního provozu a ve spolupráci s městskou policií a odborem dopravy Městského úřadu Vyškov nastaví nový harmonogram fungování opravených křižovatek dle aktuálních dopravních podmínek.

Modernizaci světelných zařízení realizuje firma CROSS Zlín, a. s., která pro Vyškov dodávala systémy řízení křižovatek už v minulosti. Akce si vyžádala téměř 6 milionů korun, z čehož 5 milionů zaplatilo ze svého rozpočtu město a zbytek pokryla dotace IROP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…