Vyškov: Úřad vydal přes 1100 průkazů. Zájem o Senior taxi stoupá

23.02.2022 7:34 | Tisková zpráva

Už téměř 1 100 Vyškovanů vlastní průkaz Senior taxi. To má za sebou za uplynulý rok průměrně 598 jízd měsíčně. Celkově šlo o téměř 7 200 jízd. Předloňský měsíční průměr byl 421 jízd. V roce 2019 šoféři absolvovali v průměru 433 jízd měsíčně. Zájem lidí tedy roste.

Vyškov: Úřad vydal přes 1100 průkazů. Zájem o Senior taxi stoupá
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na službě, která ve Vyškově odstartovala v září 2018, se nicméně znovu podepsala pandemie, což ilustrují výkyvy v jednotlivých měsících. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí
Loňský zájem o ni kopíroval měnící se vládní opatření, Senior taxi navíc slouží nejohroženější skupině obyvatel. Největší zájem byl v červnu (818 jízd), nejnižší pak v lednu (324 jízd), což byl ostatně měsíc, kdy Česko drželo nelichotivé prvenství v nově nakažených na počet obyvatel na světě.

Nová smlouva o provozování služby platí do konce srpna 2024. Město vzhledem k nárůstu provozních nákladů služby platí od září 33 korun za kilometr, do té doby to bylo 24 korun za kilometr. „Pro klienty se nicméně nic nemění, zůstává 20 korun za jednu jízdu. Samotný provoz zájemci hodnotí velice kladně, službu chválí. Podle čísel se evidentně víc dostala do povědomí lidí. Ostatně řidiči najedou každý měsíc v průměru bezmála dva tisíce kilometrů,“ zmínila vyškovská místostarostka Karin Šulcová s tím, že průkaz nadále zdarma vystavuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

Služba je učená lidem, kteří dosáhli pětašedesáti let věku nebo jsou držiteli průkazů ZTP a ZTP/P bez ohledu na věk. Mohou s sebou mít jednočlenný doprovod, který platbu za převoz nehradí. Město postupně rozšiřovalo přepravní místa, na která se zájemci dostanou. Ordinace lékařů, úřady, hřbitovy nebo nádraží později doplnila například obchodní centra, kadeřnictví či pedikúra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…