Vyškov: Vícepráce na opravách bývalé synagogy způsobila tuhá zima i škůdci

08.05.2021 12:47

Průzkum omítkových a nátěrových vrstev potvrdil dřívější existenci dekorativní výmalby na stěnách. S jejím restaurováním se počítá v další etapě prací.

Vyškov: Vícepráce na opravách bývalé synagogy způsobila tuhá zima i škůdci
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Už nyní ale odborníci na základě průzkumu historických vrstev zvolili odstín výmalby stropu: světle šedou. Řeč je o obnově kulturní památky, objektu bývalé synagogy, která se dočkala opravy krovu a střešního pláště.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Zásahy skončily v druhé polovině dubna. Vícepráce způsobi la především tuhá zima, kvůli které nebylo možné provést nové omítky. Svou roli rovněž sehrálo nefunkční upevnění rákosu na podbití. A do obnovy promluvily také dřevokazné houby poškozující dřevní hmotu. „Vícepráce spočívaly zejména ve výměně tesařských prvků, které byly skryté pod omítkou interiéru a za bedněním stropu. Jednalo se o část vnitřní pozednice sloužící jako opora ramenátům, jež tvoří tvar stropu v interiéru, a také části některých z těchto ramenátů, které napadli dřevokazní škůdci,“ vysvětlil referent pro památkovou péči městského úřadu Petr Bařinka.

Odborníci upřednostnili před válečkem výmalbu štětkou, a to za účelem dosažení autentického vzhledu. Referent pro památkovou péči potvrdil, že samotný strop je vymalovaný světle šedou. „Od stěn je v úrovni spodního konce „falešné klenby“ oddělený velmi tmavě šedou linkou a středně šedým pruhem,“ přiblížil Bařinka.

Bývalá synagoga si výraznější investici podle vedení města zasloužila. Radnice musela střechu nechávat prakticky každý rok na podzim opravovat tak, aby přežila následující zimu. Jenže dílčí zhruba padesátitisícové investice nikam nevedly. Synagoga měla poškozený krov, podbití i omítku stropu v interiéru. Bylo tak nutné přikročit k celkové opravě střechy.

Řemeslníci se už na podzim zaměřili na obnovu či výměnu klempířských prvků, na bednění střechy, řešili zdokonalení způsobu odvodu srážkových vod. Samotná střešní krytina je nově z měděného plechu. „S obnovou pomohla osmisettisícová dotace z ministerstva kultury na práce, které proběhly v roce 2020. Získání dalších několika set tisíc korun očekáváme i v letošním roce. Opravy včetně navýšení celkově vyšly na zhruba 4,3 milionu korun,“ vyčíslil místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Jako patrně jediná synagoga na území České republiky stojí přímo na centrálním náměstí, postavená byla v roce 1885 v maurském stylu. Její autor je neznámý. Na základě smlouvy o výpůjčce slouží bohoslužebným účelům Církve československé husitské. „Po poměrně rozsáhlých opravách došlo k zásadnímu zlepšení stavebně technického stavu objektu. Při slavnostním otevření bychom rádi uspořádali ve spolupráci se Základní uměleckou školou Vyškov nějaký koncert. Uvidíme, co nám epidemiologická situace dovolí. Do budoucna nicméně platí snaha víc synagogu otevřít veřejnosti. Rozhodně se nabízejí komornější koncerty nebo pořádání výstav,“ připomněl místostarosta Kachlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…