Vyškov: Zastupitelé hlasují i diskutují nově pomocí tlačítek

01.05.2021 12:50

Pro, proti, zdržel se, přihláška do diskuse, technická poznámka. Vyškovští zastupitelé v úterý 27. dubna poprvé v sále Besedního domu schvalovali jednotlivé body programu pomocí hlasovacího zařízení. Elektronické hlasování má přinést řadu výhod. Zařízení například poskytuje okamžitý přehled o výsledcích volby včetně toho, jak kdo jmenovitě hlasoval, což v minulosti chybělo.

Vyškov: Zastupitelé hlasují i diskutují nově pomocí tlačítek
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zastupitelé dosud klasicky zvedali ruku. Přínosem je i to, že každý z nich má vlastní mikrofon, čímž se usnadní průběh jednotlivých vystoupení a vylepší zvukový záznam ze zasedání.

„Vybrali jsme nejvhodnější systém pro to, co máme ve Vyškově nastaveno. Přehlednější hlasování umožňuje uchovat postoje jednotlivých zastupitelů. Každá jednotka pro každého z nich obsahuje příslušná tlačítka pro všechny zákonné stavy, stejně tak mikrofon se světlem značícím zapnutí. Přítomní i lidé sledující přímý přenos si přečtou názvy probíraných materiálů, uvidí čas jednotlivých vystoupení. Systém umožňuje řízenou i otevřenou diskusi,“ ocenil starosta Vyškova Karel Jurka, který coby předsedající každé jednání řídí.

Nejvhodnější nabídku na realizaci nákupu konferenčního, hlasovacího, řídícího a evidenčního systému pro jednání sedmadvacetičlenného zastupitelstva podala pardubická firma Ministr Systems s r. o., cena přesáhla 440 tisíc korun včetně DPH. První osahání zařízení proběhlo v aktuálním volebním období před dvěma lety, na jaře roku 2019.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

„Předsevzali jsme si být otevřenější, transparentnější a vstřícnější, technické parametry zkoušených systémů se nám zamlouvaly. Na nové hlasovací zařízení jsme ovšem chtěli získat dotaci, což se bohužel nepovedlo. A zároveň jsme vyčkávali, jak dramatické to bude s daňovými propady v důsledku koronavirové krize,“ vysvětlil odsun investice starosta Jurka.

Systém obsahuje mimo jiné 29 hlasovacích jednotek včetně dvou náhradních, dotykovou obrazovku pro řízení jednání předsedajícím či garantuje pětiletou funkčnost hardwaru i softwaru v souladu s platnou legislativou. Předsedajícímu umožní předložit výsledky jednotlivých hlasování, vyhledat konkrétní hlasování v archivu včetně grafů, nastavit časový limit pro hlasování i pro délku diskusních příspěvků, zajistit tajné hlasování i poskytnout rychlý přístup do archivu zvukových záznamů.

„První jednání zastupitelů proběhlo bez větších závad i zásluhou předchozího testování. Díky novince bude mít Vyškovan lepší představu o dění v jednacím sále,“ dodal vyškovský starosta.

Připomněl zároveň, že zájemci, kteří se nemohou dostavit do sálu Besedního domu, mohou zasedání sledovat v přímém přenosu na internetu. Na městském webu je pak přístupný záznam z jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…