Vyškov: Zastupitelé rozhodli. Domov seniorů dostal zelenou

28.02.2018 19:01

První varianta navrhovala částečnou rekonstrukci, kdy řešila zachování školy a zbourání novější poloviny areálu – internátu, tedy východní části objektu, kterou jednoduše nelze pro novou funkci využít. A následně vybudování přístavby. Druhá varianta počítá s kompletní demolicí a následnou novostavbou. Vedení města začalo v polovině loňského roku řešit osud bývalé zdravotnické školy na náměstí Svobody.

Vyškov: Zastupitelé rozhodli. Domov seniorů dostal zelenou
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Tehdy se totiž dozvědělo o záměru Jihomoravského kraje ustoupit od myšlenky vybudovat v objektu v Dědicích komunitní bytový dům a nabídnout jej k prodeji. Na začátku letošního roku se Vyškov stal novým majitelem budovy s tím, že ideu seniorského bydlení chce zachovat. Na stůl tak vyškovští zastupitelé dostali hmotovou studii. Vybírali ze dvou zmíněných variant.

Nakonec na zasedání v pondělí 26. února rozhodli 21 hlasy z 26 přítomných zastupitelů pro rozpracování druhé varianty: demolice a výstavbě nového domova seniorů. Důvod je nasnadě: novostavba bude uzpůsobená charakteru zařízení a potřebám jeho klientů. „Hovořili jsme s mnoha odborníky a navštívili několik zařízení podobného typu. Získali jsme poměrně jasnou představu o investičních nákladech a provozu, včetně ekonomických návazností, protože daný objekt pochopitelně potřebuje velké množství zaměstnanců. Novostavba je jednoznačně správným krokem. S ní odpadají dispoziční a výškové komplikace. Kladů v případě rekonstrukce bylo logicky velmi málo. Neznamená to, že zítra jdeme bourat, ale necháváme detailně rozpracovat druhou variantu, o které se budeme v dalších krocích bavit,“ prohlásil vyškovský starosta Karel Goldemund.

Projekční kancelář, která se na výstavbu seniorských domů zaměřuje, vypracovala ekonomické zhodnocení obou variant: částečné rekonstrukce se zbouráním internátního křídla a novostavby spojené s kompletní demolicí objektu. Hlavním kladem u první varianty – částečné rekonstrukce – je podle studie zachování objektu a jeho architektonických prvků i historické návaznosti v prostoru náměstí. Jiných kladů odborníci příliš nenašli. Historická část byla původně školou a byla tak i postavená. Konstrukční výška od podlahy ke stropu představuje čtyři metry. „Ve velké učebně to problém pochopitelně není, u seniorského bydlení ano. Navíc okna jsou vysoká až ke stropu. Jejich částečné zaslepení je velmi nešťastné, pokud chceme zachovat právě historickou fasádu. Klienti se také musí v místnosti nějak komfortně cítit,“ poznamenal starosta Vyškova.

První varianta řešila zachování školy a zbourání internátu, který podle odborníků nelze pro novou funkci využít. Pro úplnost byl dostavený na začátku 70. let. O přístavbě by bylo uvažováno z kapacitních důvodů jako o třípodlažní, snažila by se navázat na odlišné konstrukční výšky bývalého objektu školy. Samotná škola totiž třetí nadzemní podlaží nemá, zůstává jí nevyužitá půda. Dnes jsou sice obě budovy propojeny, ovšem za cenu množství vyrovnávacích schodišť a tím pádem vytváří bariérovost celé stavby. „V návaznosti na vysoké stropy ve staré škole by bylo možné přístavbu doplnit o třetí plnohodnotné patro. Zůstává nicméně fakt, že pokoje pro klienty by byly neuspořádané, vkládají se do dispozice, která je velmi silně omezená tím, co musíme respektovat. Dvůr coby klidové místo by svoji úlohu rovněž plnil pouze omezeně,“ nastínil další zápory vedoucí odboru územního plánování a rozvoje Jiří Plášil.

Zmínil i energeticky náročný provoz rekonstruované části. „Problematickou je totiž otázka zateplení. Objekt rozhodně nebude splňovat energetické normy a parametry veřejných objektů bez zateplení. Jenže pokud bychom u této varianty chtěli zachovat členitou fasádu, nemůžeme na ni zateplovat. Izolace zevnitř je zase nákladná, problematická a často nefunkční,“ přiblížil městský architekt.

Na energetický štítek budov poukázal také starosta města. „Celé je to o naplňování současných environmentálních, sociálních, klimatických či zdravotních kritérií. Problematika energetické náročnosti veřejných budov je jasně daná,“ sdělil starosta Goldemund.

Komplikovaná by byla i logistika provozu s ohledem na klienty nebo nižší lůžková kapacita. „Samozřejmě hovoříme o studii, nicméně ta počítá u novostavby zhruba se stovkou lůžek. V případě rekonstrukce by jich bylo o asi pětadvacet méně. Víc by se jich do objektu jednoduše nevešlo. Podstatný je tak hrubý náklad na jedno lůžko. Při novostavbě jde o milion korun, při rekonstrukci o 1,2 milionu. Na množství lůžek je tak vázaná ekonomika provozu, to je rovněž zásadní. Například Jihomoravský kraj chce stavět v Bučovicích domov pro seniory a naposledy při počtu padesáti lůžek hovořil o investici 113 milionů, což představuje víc než dva miliony korun na lůžko,“ upozornil starosta Goldemund.

V případě druhé varianty, pro kterou zastupitelé zvedli ruku, odpadají veškeré výše uvedené technické věci. Rekonstruovat něco z jednoho účelu na druhý, je podle odborníků vždy velmi komplikované. U novostavby si město určí velikost pokojů, optimální dispozice, bezbariérový pohyb klientů, zázemí pro zaměstnance, kterých nebude málo, veškeré zdravotní a technické zázemí. „Novostavba tak maximálně využívá prostor pro jednotlivé pokoje, měla by tři nadzemní podlaží a podkroví. S ohledem na větší počet lůžek plní ekonomičtější variantu. Investice bude rovněž řešit okolí stavby, kterému v současnosti chybí klidová místa. Studie navrhuje pro vlastní domov paměťovou zahradu, která bude uzavřena v atriu vlastního objektu. V případě novostavby bude vnitřní pobytový prostor větší než u částečné rekonstrukce,“ naznačil architekt Plášil. Znovu ovšem upozornil, že zatím jde o hmotovou studii.

Vedení radnice připomíná, že město neplánuje budovat pouze seniorské bydlení, ale počítá i s občanskou vybaveností. „Samozřejmě je to zatím velmi předčasné, ale v objektu se nabízí lékárna, ordinace nějakého praktického lékaře nebo jiná podobná služba. Další významnou myšlenkou je zřízení takzvané dětské skupiny. Jde o alternativní službu, školku o trochu odlišných pravidlech. Domov seniorů bude zaměstnávat velké množství lidí. Logicky půjde převážně o ženy. Cílem dětské skupiny je podpořit rodiče při každodenním slaďování pracovního a rodinného života. Takže na jedné straně pomůžeme zaměstnancům a vedle toho pohyb malých dětí v prostoru působí velmi pozitivně na vlastní klienty a sociální vztahy v objektu. A to je neméně důležité,“ popsal místostarosta města Břetislav Usnul.

Zastupitelé tak aktuálně druhou variantou rozhodli o dopracování konečného řešení do úrovně studie stavby. „Projekt nového zařízení zároveň nemusí ctít půdorysy stávající budovy. Samozřejmě možností, jak dům rozšířit nebo posunout, moc není. Na léto chceme mít v předprojekční práci rozpracované vizualizace. Půjde o podkladní studii pro všechna následná jednání. Chceme jít postupnými kroky, které posvětí zastupitelstvo, a už se nevracet,“ zdůraznil místostarosta Usnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…