Vyškov: Zoopark vítá nová mláďata, řádit bude brzy i smečka dingů

18.05.2021 21:49

Vyškovský Zoopark, který lidé tak rádi využívají k procházkám a odpočinku, byl veřejnosti s krátkou přestávkou v prosinci uzavřen od října minulého roku až do poloviny letošního dubna.

Vyškov: Zoopark vítá nová mláďata, řádit bude brzy i smečka dingů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Život v zahradě se ale nezastavil a světlo světa přivítalo mnoho nových mláďat. Na své obdivovatele čeká i smečka divokých psů dingo. Nová expozice pro ně bude přichystaná na začátku letních prázdnin.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Stejně jako řada dalších zoologických zahrad musí se nyní i ta vyškovská vypořádat z důsledky koronavirové krize. „Naštěstí finanční ztráty naší zoo nejsou tak zásadní jako u větších zahrad. Hlavní zisky nám plynou z letní sezony, která se v minulém roce vydařila,“ reflektovala uplynulý rok ředitelka zooparku Dagmar Nepeřená.

I přesto nyní musí zoo hospodařit s příjmy nižšími o víc než 4 miliony korun, které by si na svůj provoz za normální situace vydělala. „Všechny uspořené finance jdou vždy zpět do rozvoje zooparku, který se teď přirozeně trochu zbrzdí. Výběh pro dingy jsme ale odkládat nechtěli. Zvířata už totiž byla připravena na stěhování k nám,“ vysvětlila ředitelka Nepeřená.

Smečka pěti divokých psů, která je složena z nepříbuzných zvířat ze zoologických zahrad v Polsku a Francii, tak prozatím čeká v provizorním výběhu na svůj nový domov. Chovný samec se samicí už mají za sebou i první námluvy, a dá se proto předpokládat, že se skupina brzy rozroste.

Zoopark navzdory krizi kontinuálně podporuje i město Vyškov, takže po schválení dotací zastupitelstvem města má zahrada získat pro své potřeby i nový malotraktor a také peníze na rekonstrukci venkovního kiosku u Hanáckého statku. Jeho modernizaci ocení zejména návštěvníci zahrady, kteří si budou moci nově vybrat i z nabídky několika teplých jídel. Oprava bistra začne v nejbližší době a nově by se mělo pro veřejnost otevřít už před prázdninami.

Vstupenky do Zooparku si mohou zájemci koupit jak přes e-shop s odbavením na pokladně, tak přímo na místě. Upřednostňuje se stále bezdotyková platba a návštěvníci musí dodržovat všechna základní protiepidemická opatření.

A na které přírůstky se mohou těšit zejména nejmladší návštěvníci zoo? Když budou mít štěstí, uvidí třeba malou malpu plačtivou, nové ovce, kozy, nutrie, zebu i kočky bengálské. Od ledna obývá velbloudí výběh i mladý velbloud jednohrbý jménem Bagdád, který se v zoo nenarodil, ale byl sem přivezen za účelem chovu od soukromého chovatele z Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…