Vyškov má novou koalici, město povede Karel Jurka

09.03.2023 13:55 | Tisková zpráva

Zastupitelé ODS, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Našeho Vyškova po společném jednání se zástupci hnutí ANO 2011 vypověděli ve čtvrtek 2. března koaliční smlouvu. Hnutí tak usedlo v opozici. Na jeho pozici se dostalo hnutí VY. Radnici tím pádem opustila dosavadní starostka Karin Šulcová. Na křeslo starosty se vrací Karel Jurka.

Vyškov má novou koalici, město povede Karel Jurka
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Nová koalice má nadpoloviční většinu 17 mandátů. O personálních změnách ve vedení města a v devítičlenné Radě města Vyškova rozhodovalo ve středu 8. března vyškovské zastupitelstvo. Po hlasování o doplnění programu odvolalo dosavadní starostku a radní ze stejného hnutí.

Starostou města následně zastupitelé zvolili občanského demokrata a dosavadního 1. místostarostu Karla Jurku. Vyškovským místostarostou se stal na devět let už v roce 2009, minulé volební období byl prvním mužem Vyškova. Na uvolněný post 1. místostarosty zastupitelé zvolili Karla Goldemunda z hnutí VY. Od podzimních komunálních voleb roku 2010 byl radním Vyškova, na začátku roku 2012 se stal starostou, kterým byl do října roku 2018.

Dosavadní pětikoalice vládla na vyškovské radnici od loňských komunálních voleb. „Po opakovaných vzájemných diskuzích ve stávající koalici jsme se rozhodli pro tento krok. Spolupráce, která se osvědčila v minulém volebním období, zažila po personálním přeskupení několik varovných momentů. Ačkoliv jsme si na začátku nového volebního období něco takového nepřipouštěli, rozpory se začaly objevovat zejména ve způsobu řešení nejrůznějších situací. A od počátku roku už panovala v koalici i na radnici nedůvěra, napětí i ztráta motivace předkládat řešení,“ popsali zástupci ODS, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Našeho Vyškova.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Město podle nich potřebovalo v několika ohledech nový impuls. Vyškov čeká celá řada velkých úkolů a změn, vedení radnice na ně chce být stoprocentně připraveno. „Vnímáme, že vzájemný respekt a důvěra ke kolegům a jejich svěřeným kompetencím jsou základním předpokladem koaličního fungování. Chyběla nám ovšem sebereflexe určitých kroků, vnímali jsme značné názorové neshody a jednoduše jsme se s tímto koaličním partnerem již necítili dobře. Hnutí ANO 2011 zůstává ve vyškovském zastupitelstvu a pevně věříme, že bude chtít město i z opozičních řad posouvat směrem kupředu,“ konstatovali.

Čtyři z pěti dosavadních koaličních stran zůstávají, novým partnerem se stalo uskupení VY. „Společně jsme diskutovali nad rozpracovanými projekty, důležitými investicemi, budoucím rozvojem města a pochopitelně i nad možnými spornými oblastmi. Ve všech zásadních otázkách jsme našli společný pohled. V novém složení máme nyní přes tři a půl roku na to, abychom dokázali, že šlo o správný a zodpovědný krok,“ sdělili zástupci nově složené koalice.

Nový starosta je připravený svou energii věnovat výhradně práci pro Vyškov. „Je mi jasné, že události posledních týdnů a změna ve vedení města nemusí vyvolávat jen pozitivní reakce a souhlas. Někdy je ale potřeba krizí a pádů, abychom z nich vyšli silnější a motivovanější. Náš společný zájem je prosperita a rozvoj našeho města,“ prohlásil před zastupiteli nový vyškovský starosta Jurka.

Nový místostarosta Goldemund označil za nejnáročnější úkol, který radnici v následující letech čeká, přípravu města na zdvoukolejnění a modernizaci železniční trati. „Přinese velký zásah do života obyvatel a celého města. Ostatní vyplyne z nového programového prohlášení. Co se týče jednání po rozpadu předchozí koalice, byla korektní a konstruktivní. S ohledem na politický mandát, který jsme ve volbách dostali od našich voličů, jsme na jednání o budoucí spolupráci přistoupili,“ okomentoval místostarosta Goldemund.

V devítičlenné Radě města Vyškova mají občanští demokraté nově tři zástupce (Karel Jurka, Luboš Kadlec, Lenka Vanderková), stejně tak hnutí VY (Karel Goldemund, Břetislav Usnul, Pavel Veselý), lidovci (Roman Celý), STAN s podporou Volby pro město (Josef Kachlík) a Náš Vyškov (Blanka Mikulková) po jednom členu. Město zůstává u modelu tří uvolněných místostarostů, v případě místostarostů Celého a Kachlíka se tak nic nemění.

Sedmadvacetičlenné Zastupitelstvo města Vyškova má navíc mezi sebou nově specialistu v oblasti bezpečnosti práce Vladimíra Turčana (hnutí ANO 2011). Nahradil Pavlínu Zemánkovou, která se z osobních a pracovních důvodů vzdala mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…