Vyškov má za sebou znovu rok, plný zajímavých investic

22.06.2022 7:35 | Tisková zpráva

Hospodářská politika Vyškova vykázala i za dvanáct měsíců roku 2021 velmi dobrá ekonomická čísla. Ačkoliv i loni přetrvávající pandemie koronaviru v mnohém přepsala nebo alespoň značně pozměnila vnímání a chystání investičních akcí, radnice žádnou naplánovanou opravu nebo stavbu zastavit nemusela.

Vyškov má za sebou znovu rok, plný zajímavých investic
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

V některých investicích město pokračuje letos, protože docházelo k přípravě projektových dokumentací nebo zkoušelo štěstí se žádostmi o dotace. Hospodaření Vyškova skončilo stejně jako v minulých letech pozitivně, a to kladným zůstatkem prostředků z hospodaření roku 2021 ve výši 127 milionů korun, přičemž v letošním roce zbývá ze závazků roku předchozího profinancovat 49 milionů.

„Zůstatek volných disponibilních zdrojů tak činí 78 milionů korun. Z této sumy jsme v rámci schváleného rozpočtu na rok 2022 zapojili 69 milionů. K možnému dalšímu použití z hospodaření uplynulého roku nám tedy zůstává 9 milionů korun,“ shrnul důležitá čísla starosta Vyškova Karel Jurka.

Z celkového objemu výdajů ve výši 457 milionů šlo 60 milionů na investice. Největší objem putoval do dopravy, ať už šlo o opravu velkého parkoviště u Posádkového domu armády, o zpevnění polní cesty mezi místními částmi Hamiltony a Lhota, část stavebních úprav v Nádražní ulici či o množství spravených chodníků.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Dokončena byla oprava krovu a střešního pláště bývalé synagogy, značné investice proběhly přes příspěvkové organizace města. Z loňského rozpočtu ukrojily celkem 121 milionů korun, což představovalo 27 procent schváleného rozpočtu výdajů.

„Rozsáhlé akce jsme dokončili v našich mateřských a základních školách (poslední etapa výměny oken na budově ZŠ Nádražní, oprava střechy hlavní budovy ZŠ Morávkova či nové tartanové hřiště při ZŠ Tyršova), zrealizovalo se napojení nového zdroje vody včetně úpravny vody a rozvodů v Aquaparku Vyškov a nelze zapomenout na modernizaci kina Sokolský dům, ve kterém diváci oceňují zejména pohodlné sedačky a lepší akustické parametry,“ vyjmenoval vyškovský starosta s tím, že je nutné zmínit i velkorysou dotační podporu v případě tří velkých zelených projektů i úspěšné získávání mimorozpočtových peněz vyškovskými školami.

Dotace pro neziskový sektor pak přesáhly 15 milionů korun, jde o tři miliony víc než v předchozím roce. Na loňském kladném výsledku se mimo jiné podílelo nedočerpání rozpočtu výdajů ve výši 18 milionů korun a překročení celkových příjmů o 52 milionů. „A to díky překročení rozpočtu u sdílených daní o 41 milionů, překročení příjmů z výnosů z loterií o 4 miliony, překročení příjmů z prodeje nemovitostí o 5 milionů a poplatku za likvidaci komunálního odpadu o 2 miliony,“ doplnil starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …