Vyškovští zastupitelé schválili systematickou regulaci hazardu

21.11.2013 21:06

Systematickou regulaci hazardu na území města včera na svém jednání odhlasovali vyškovští zastupitelé. Schválená varianta hovoří o možnosti omezení počtu herních míst a přístrojů i o regulaci reklamy a marketingu. Na konkrétní kroky se nyní zaměří nově vzniklá pracovní skupina.

Vyškovští zastupitelé schválili systematickou regulaci hazardu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zastupitelé měli na výběr ze tří variant řešení situace v oblasti hazardu. Kromě systematické regulace to byla varianta zachování stávajícího stavu bez přijetí opatření a varianta „nulové tolerance“. „Rada města i já jako předkladatel jsme zastupitelům doporučili ke schválení právě variantu systematické regulace, protože se domníváme, že úplná prohibice tyto celospolečenské problémy nevyřeší,“ vysvětlil první místostarosta města Karel Jurka.

Ve Vyškově je v současné době ve 24 provozovnách umístěno 60 výherních hracích přístrojů povolovaných obcí a celkem 199 videoloterijních terminálů, které povoluje Ministerstvo financí ČR. „Podle výsledků analýzy, kterou jsme si nechali zpracovat, je tento aktuální počet hazardních přístrojů a herních prostředí v našem městě nadprůměrný,“ upozornil starosta města Karel Goldemund.

Po schválení varianty regulace budou následovat další již konkrétní kroky. „Ustanovíme pracovní skupinu, ve které zasednou zástupci politických stran a hnutí z řad zastupitelů a příslušní odborníci. Tato skupina by měla připravit návrh opatření a vyhlášky, ve které určíme konkrétní místa, kde lze či nelze provozovat hazard,“ nastínil starosta.

Další opatření k minimalizaci negativních jevů se mohou týkat omezení reklamy a marketingu. Podle schválené varianty řešení je však důležité prosazovat také preventivní opatření, jako je například aktivní vyhledávání hráčů a jejich nasměrování na odbornou pomoc a péči.

Zastupitelstvo města Vyškov dosud neschválilo žádnou obecně závaznou vyhláškou, která by regulovala provozování loterií a jiných podobných her. Už loni v dubnu sice zastupitelé schválili řešení situace v oblasti hazardu formou úplného zákazu hazardu a uložili radě města připravit příslušnou vyhlášku. Tato vyhláška byla předložena na loňském listopadovém zasedání Zastupitelstva města Vyškova, které však schválilo odložení jejího projednání na I. čtvrtletí roku 2013, a to po vyhodnocení a zvážení všech okolností, dopadů do rozpočtu města Vyškova a po získání zkušeností z jiných měst.

V průběhu dalšího období město postupně získávalo podklady a informace k dalšímu postupu a navázalo spolupráce s Českým institutem pro výzkum závislostí (CIAR). Výsledkem této spolupráce bylo vypracování „Komunitní analýzy zdravotních, sociálních a ekonomických dopadů provozování regulovaných druhů loterií a jiných podobných her“. Jedná se o materiál, ve kterém jsou hodnoceny dopady regulace loterií a jiných podobných her na město Vyškov, a který nabízí tři již zmiňované varianty řešení. Tento dokument včera zastupitelé vzali na vědomí.

Odvody z loterií a jiných podobných her do rozpočtu města Vyškov za rok 2012 činily 13 809 580 Kč (3,7 % příjmů rozpočtu města Vyškov), za I. pololetí roku 2013 byl příjem města Vyškov z odvodů celkem 9 565 879 Kč. Do konce roku se předpokládá, že celkové letošní příjmy z této oblasti by mohly dosáhnout 20 000 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vyskov-mesto.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…