Vysoká nad Labem: K plánu na stavbu opatovické spalovny se sešla široká veřejnost i zástupci Hradce

11.06.2019 16:42

V pondělí 10. června 2019 proběhla ve Vysoké nad Labem veřejná schůze k záměru výstavby spalovny komunálního odpadu v areálu Elektrárny Opatovice.

Vysoká nad Labem: K plánu na stavbu opatovické spalovny se sešla široká veřejnost i zástupci Hradce
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Ve zcela zaplněném sále hostince U Salavců ve Vysoké nad Labem se sešli občané z několika okolních obcí, aby se dozvěděli aktuální informace. Projekt přijel představit a obhájit Ing. Stanislav Ondráček, manažer projektu a člen dozorčí rady Elektrárny Opatovice. Vítaným hostem byl RNDr. Jindřich Petrlík ze spolku Arnika, který obecně spalovny nevidí jako dobré řešení a obhajoval jiné možnosti nakládání s odpady. Pozvání k diskuzi přijali mj. primátor statutárního města Hradce Králové prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc. a jeho náměstek Mgr. Martin Hanousek. Přítomni byli starostky a starostové z okolních obcí Bukovina nad Labem, Borek, Opatovice nad Labem a Čeperka.

Diskuzi zahájil a moderoval starosta Vysoké nad Labem Ing. Jiří Horák. Ten na úvod připomněl, že téměř totožný projekt spalovny komunálního odpadu již byl „na stole“ před cca 15 lety. Kapacita 100 tisíc tun ročně, spalování na roštech, svozový okruh minimálně 50 kilometrů. Tehdy se nepodařilo investorovi spalovnu prosadit i díky masivnímu nesouhlasu občanů okolních obcí, kteří se obávali zhoršení kvality jejich života v souvislosti s vlivem spalovny. Podle aktuálních informací od vedení Elektrárny Opatovice by současný záměr měl částečně nahradit výkon dvou uhelných bloků z šesti. Spalovna by tedy mohla mít v porovnání s 15 let starým projektem ještě mnohem větší kapacitu.

Téměř dvouhodinová, občas dost emocionální diskuze byla zakončena konstatováním, že projekt spalovny komunálního odpadu v Elektrárně Opatovice je zcela na počátku. Připravuje se studie proveditelnosti a jakmile bude hotová, bude prostřednictvím starostů předložena okolním obcím. Z diskuze vyplynulo, že občané obcí v blízkosti elektrárny se bojí dalšího zhoršení životního prostředí vlivem plánované spalovny. Za 60 let existence elektrárny už si prý vytrpěli dost.

„Spolu s dalšími starosty budeme pečlivě sledovat vývoj projektu a předávat informace občanům. Pokud by mohlo vlivem projektu dojít ke zhoršení kvality života ve Vysoké nad Labem či v okolních obcích, zájem občanů pro nás bude přednější a obec se jednoznačně postaví proti výstavbě spalovny,“ ujišťuje dotčené obyvatele Ing. Jiří Horák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…