Vysoké Mýto: Fotbal slaví 120 let, oslavte je s ním na městském stadionu

26.08.2022 8:38 | Tisková zpráva

V sobotu 3. září si oddíl kopané SK Vysoké Mýto připomene 120. výročí založení klubu. V rámci programu budou moci příznivci kulatého „nesmyslu“ shlédnout mistrovská a přátelská utkání, nebo se sejít se svými přáteli z fotbalového prostředí.

Vysoké Mýto: Fotbal slaví 120 let, oslavte je s ním na městském stadionu
Foto: mesto.vysoke-myto.cz
Popisek: Vysoké Mýto

Vedení oddílu zve všechny aktivní i bývalé hráče, trenéry, funkcionáře i širokou veřejnost na oslavu tohoto výročí.

Program:
3. září - Městský stadion Vysoké Mýto
9:30 Česká liga žáků: U12, U13 SK Vysoké Mýto – FC Slavia Hradec Králové
14:00 Stará garda SK Vysoké Mýto – Stará garda SK Slavia Praha
15:30 Ocenění zasloužilých členů
17:00 Divize C: SK Vysoké Mýto – FK Brandýs nad Labem

K 120. výročí založení vydává klub almanach událostí posledního desetiletí 2012–2022.

Historie organizované kopané ve Vysokém Mýtě se začíná v roce 1902 vznikem SK Vysoké Mýto. Od roku 1922 se hrála kopaná na fotbalovém hřišti u plovárny, dva roky jen přátelské zápasy, poté mistrovská soutěž. Kopaná se časem stala významnou součástí sportovního dění ve městě. První výrazný úspěch se dostavil v roce 1934. Tehdy si fotbalisté vybojovali postup do 1. A třídy Východočeské župy fotbalové. V důsledku poúnorových reorganizací byl klub přejmenován z SK Vysoké Mýto na TJ Spartak Karosa Vysoké Mýto. Několik sezon hrál krajský přebor, později 1. A třídu. V tomto období byl postaven stadion u Loučné, na kterém hraje vysokomýtský klub dodnes. V sedmdesátých letech hráli fotbalisté na úrovni krajského přeboru. V sezoně 1980/1981 se dostali poprvé v historii do divize, ve které setrvali 3 roky. Vrátili se do ní zase počátkem 90. let, avšak v sezoně 1993/1994 sestoupili opět do přeboru.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí

V posledním desetiletí klub zaměřuje svou činnost na sportovní výchovu a rozvoj mládeže. Cílem je umožnit hráčům účastnit se soutěží organizovaných FAČR a co nejlépe v těchto soutěžích reprezentovat oddíl a město Vysoké Mýto. V oddílu působí devět mládežnických týmů a dva týmy dospělých.

Fotbalové začátky zažívají hráči a hráčky v týmu Bambín, kde jsou tréninky zaměřeny na rozvoj sportovních aktivit a čas od času měří své dovednosti s vrstevníky v okresní soutěži. Kategorie mladší a starší přípravky hrají krajskou soutěž. Mezi další týmy patří mladší žákovská kategorie U12 a U13, které hrají Českou ligu žáků a starší žákovská kategorie U14 a U15 nás reprezentuje v České divizi žáků. SK má také dva dorostenecké týmy U17 a U19, které bojují v České divizi dorostu.

Mezi dospělými hraje A tým divizi, do které postoupil v roce 2012 a B tým od letošní sezóny hraje krajský přebor, do kterého postoupil poprvé v historii klubu.

Dlouhodobě výborná práce s mládeží ve Vysokém Mýtě vyprodukovala řadu hráčů jak pro náš A tým, tak i pro týmy z vyšších soutěží. Chloubou všech regionálních oddílů jsou pak hráči, kteří to dotáhli až do nejvyšší soutěže. To se v novodobé historii povedlo hned čtyřem našim odchovancům.

Nesmazatelnou stopu zanechal v první lize útočník Pavel Dvořák (1989). Ten má na kontě 10 prvoligových sezón, 241 zápasů a úctyhodných 41 gólů. To vše v dresu Hradce Králové, Jihlavy, Slovácka a Olomouce.

Dvě sezóny v Jablonci má za sebou stoper Jakub Martinec (1998). Během nich odehrál 50 zápasů a jednou skóroval.

První ligu hrál i další náš odchovanec Nicolas Šumský (1993). Za Bohemians 1905 si připsal v české nejvyšší soutěži 16 zápasů. První ligu hrál i na Slovensku v Seredi.

V jednom zápase ochutnal první ligu i Petr Kurka (2002) v dresu Pardubic.

Pohár mládeže

Od roku 2013 pořádá Česká fotbalová asociace pro mládežnické kategorie U8-U13 pohárovou soutěž. Tato se těší obrovské popularitě a ročně se jí účastní stovky týmů (v tom posledním se jich přihlásilo 828). Již jen prokousat se přes kvalifikační kola a dostat se na finálový turnaj je velkým úspěchem. Závěrečné turnaje jsou totiž pro všechny jak po sportovní, tak po společenské stránce nezapomenutelným zážitkem. Nás velice těší, že hned šestkrát z devíti odehraných ročníků (v roce 2021 vše „odpískala“ covidová pandemie) bylo pořadatelství finálového turnaje svěřeno našemu oddílu.

To svědčí o tom, že náš areál a výkony pořadatelů jsou pro FAČR zárukou vysoké kvality. Celkem třikrát se na tomto turnaji představilo i domácí mužstvo SK Vysoké Mýto. V roce 2016 jsme v kategorii U10 vybojovali 15. místo (ročník 2006). O rok později prozatím největšího úspěchu dosáhli naši borci kategorie U9 (ročník 2008), když v konkurenci nejlepších týmů republiky skončili šestí. V roce 2018 pak náš tým U12 (ročník 2006) obsadil 21. místo.

Dalším obrovským úspěchem je 7. místo naší U11 (opět ročník 2006) z roku 2017, kdy se finálový turnaj hrál v Ústí nad Labem. Na prestižní “Ondrášovce“ (ta byla generálním partnerem akce do roku 2021) či od letoška „Planeo Cupu“ se vždy objeví i několik známých osobností. A tak jsme v minulosti mohli ve Vysokém Mýtě vidět např. Jakuba Koháka, Pavla Čapka, Václava Kotala, Milana Baroše, Luboše Kozla či Radka Bejbla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…