Vysoké Mýto: Občané pomáhají tvořit budoucí podobu parku

26.06.2015 21:19

Ve středu 24. června se konalo druhé veřejné setkání nad investičním záměrem města a jeho ústředním tématem byla tentokrát budoucí proměna prostoru bývalých kasáren u Alberta.

Vysoké Mýto: Občané pomáhají tvořit budoucí podobu parku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

Nad mapami lokality si občané  v neformálních skupinách definovali pozitiva a negativa tohoto veřejného prostoru a společně navrhovali změny. Mezi pozitiva zařadili existenci volného prostoru dragounských kasáren, který skýtá řadu možností budoucího využití. Ocenili skutečnosti, že se zde nachází služba (supermarket Albert), dostatečně velké parkoviště a v blízkosti supermarketu dostatek vzrostlé zeleně a tržiště.

Mezi negativa přiřadili pohyb nákladní dopravy a její konflikt s ostatními druhy dopravy a pěšími, chybějící chodníky podél supermarketu a z ulice Prokopa Velikého do Žižkovy ulice, architektonickou nesourodost objektů, chybějící zeleň v prostoru kolem dragounských kasáren, neexistenci veřejných WC a nevhodný terén kolem prodejny Hobby nábytku. Z pohledu bezpečnosti upozornili na nepřehledná zákoutí kolem bývalého vojenského kinosálu.

Občané doporučili zajistit bezpečnou průchodnost z centra města do sídliště Družba pro pěší i cyklisty, vybudovat propojení ulic Školní a Lidické, doplnit veřejné osvětlení a zkvalitnit prostor kolem bývalého vojenského kinosálu. V nevyužívaném prostoru u dragounských kasáren si například přejí postavit hřiště pro náctileté a propojit ho s již existujícím dětským hřištěm před Domovem pro seniory, postavit zde altán, veřejná WC, vodní prvek a umístit v lokalitě venkovní relaxační prvky pro seniory. Objevil se názor, že by zde mohla stát víceúčelová sportovní hala. Občané dále doporučili "zlidštit" prostor kolem supermarketu, například za ním by rádi viděli skupinu laviček.

Na prvním setkání, které se konalo 3. června, se diskutovalo o budoucí podobě nového parku Za Pivovarem. Hovořilo se o zajištění dostupnosti, rizicích provozu, cílových skupinách, inspiracích, charakteru a jedinečnosti parku, ale i o vhodných aktivitách. Zazněla zde doporučení, aby park nesloužil pouze úzce vymezené skupině, ale všem obyvatelům této lokality. Občané si přejí zbourání stávajících objektů a například osazení herních prvků a pískoviště. Z bodového hodnocení účastníků veřejného setkání dále vyplynulo, že by v parku rádi měli pobytovou louku, vodní prvek, skupinu laviček, třeba i se stolkem.

Hodnocení a podněty z veřejných setkání budou zpracovány a připojeny k výsledkům ankety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…