Vysoké Mýto: Okresní soud zamítl žalobu společnosti B. Braun Avitum proti Vysokému Mýtu o 20 milionů korun

06.11.2017 12:17

Vysoké Mýto obhájilo své kroky a postup náročného vyjednávání se společností B. Braun Avitum. Vyplývá to z rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí, které si představitelé města vyslechli v soudní síni.

Vysoké Mýto: Okresní soud zamítl žalobu společnosti B. Braun Avitum proti Vysokému Mýtu o 20 milionů korun
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Okresní soud zamítl žalobu společnosti B. Braun Avitum na zaplacení částky 20 milionů korun v plném rozsahu. Dnešním zásadním rozhodnutím, které ještě není pravomocné, došlo k uznání a posílení principů fungování samospráv měst a obcí České republiky i respektu k jejich demokratickému a zákonnému procesu schvalování smluvních vztahů. Opačný výsledek sporu by byl pro všechny závažnou zprávou. Zasáhl by celý demokratický systém správy veřejného majetku a měl by nepředstavitelný dopad na fungování obcí, měst, ale i krajů a státu,“ řekl starosta František Jiraský.

Společnost B. Braun Avitum v roce 2014 vyjednávala s městem o uzavření nájemní smlouvy a provozování dialyzační jednotky v prostorách nemocnice v Hradecké ulici ve Vysokém Mýtě. Avšak oboustranné výhodnosti se stále nedařilo dosáhnout. Mezitím proběhly obecní volby a ani nová rada města pod vedením současného starosty Františka Jiraského uzavření smlouvy neschválila. „Město prostřednictvím rady a zastupitelstva muselo a musí jednat s péčí řádného hospodáře, a proto ani nemohlo schválit smlouvu, na které sice společnost B. Braun Avitum trvala, ale která tomuto požadavku neodpovídala,“ vysvětluje starosta a pokračuje: „A když se v roce 2015 ozval další zájemce, vyhlásili jsme na pronájem prostor pro dialyzační středisko výběrové řízení.“ Rada města vybírala ze dvou nabídek, které předložily společnosti B. Braun Avitum a Fresenius Medical Care - DS. Po pečlivém posouzení obdržených nabídek a jednáních se zástupci obou společností schválila rada nejvýhodnější nabídku, kterou předložila společnost Fresenius Medical Care - DS.

Společnost B. Braun Avitum se rozhodla, že město zažaluje o 20 milionů korun. „Nikdy jsme nepochybovali, že se město chovalo jako řádný hospodář a že zvolený postup odpovídal zákonu. O to více nás žaloba společnosti B. Braun Avitum překvapila. Myslím, že se nikdo nemůže divit tomu, že naše důvěra v tuto firmu jako potencionálního obchodního partnera poklesla. O příležitost se má soutěžit a nikoli se soudit. Zisk přísluší až za poctivou práci,“ dodává starosta města Jiraský.  

„Spor byl komplikovaný v tom, že se žaloba společnosti B. Braun Avitum posuzovala podle zvláštní úpravy vnesené do právního řádu novým občanským zákoníkem ve vztahu k zákonu o obcích. Z provedených důkazů pak vyplynulo, že bývalý starosta Miloslav Soušek neinformoval řádně o svých jednáních se společností B. Braun Avitum radu města. Každý starosta by si měl uvědomit, že jeho chování může být zpětně hodnoceno, a nebude-li po právu a v souladu s oprávněnými zájmy města, odpovídá za vzniklou škodu celým svým majetkem,“ hodnotí situaci právní zástupce města Ludvík Matoušek.

V této souvislosti jistě stojí za zmínku, že mezitím společnost Fresenius Medical Care - DS dokončuje rekonstrukci prostor v nemocnici v Hradecké ulici a začátkem příštího roku otevře nové dialyzační středisko. A navíc bude přispívat do rozpočtu města pravidelným měsíčním nájemným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …