Vysoké Mýto: Soutěž učňů se vrací po dvouleté přestávce na náměstí

17.09.2022 8:38 | Tisková zpráva

Ve dnech 20.–22. září se již pojedenácté sejdou na náměstí ve Vysokém Mýtě učni stavebních oborů, aby si vyzkoušeli, co se již naučili ve svých domovských školách.

Vysoké Mýto: Soutěž učňů se vrací po dvouleté přestávce na náměstí
Foto: mesto.vysoke-myto.cz
Popisek: Vysoké Mýto

V důsledku covidu byla během dvou uplynulých let zrušena spousta tradičních přehlídek a soutěží. V současnosti je Řemeslo/Skill největší soutěžní přehlídkou v České republice pro budoucí mistry zedníky, obkladače, montéry suchých staveb, instalatéry a truhláře. O účast v soutěži je letos mimořádný zájem, a proto se zde představí 74 soutěžících z českých a slovenských škol, kteří se budou snažit co nejlépe vypořádat se svými soutěžními úkoly. Nejprve zedníci postaví v úterý 20. září soutěžní stavby z materiálu Heluz a Ytong a v nich budou postupně realizovat svá soutěžní zadání instalatéři, montéři suchých staveb a obkladači. Samostatně budou svůj úkol – výrobu židličky - řešit truhláři.

Děti si mohou i letos vyzkoušet svou manuální zručnost a šikovnost

Letošní doprovodný program bude opět výrazně zaměřený na předškolní děti a žáky základních škol. Je to reakce organizátorů na velký zájem dětí o rukodělné činnosti na posledním ročníku v roce 2020, který potěšil všechny, kteří je pro ně připravovali. Děti se mohou přijít podívat se svými rodiči, prarodiči nebo s učiteli na soutěž, ale zároveň si mohou znovu vyzkoušet různé řemeslné dovednosti. Odměnami jim budou různé dárky a drobnosti od sponzorů a partnerů soutěže. Na programu se bude opět podílet MIKÁDO – středisko volného času, Vysoké Mýto a nadšenci z projektu Kutil junior Šikovné děti.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Informace o učebních a studijních oborech v regionu

Starší děti, které se brzo budou rozhodovat co dál po základní škole, zde získají lepší představu o studijních a učebních oborech v regionu, protože se na náměstí bude rozmanitými aktivitami prezentovat VOŠS a SŠ stavební Vysoké Mýto jako spoluorganizátor soutěže Řemeslo/Skill a také další školy z Pardubického kraje. Starší děti si budou moci vyzkoušet náročnější činnosti, např. omítání zdi, pájení a práci se dřevem. Další program pro základní školy bude připraven i přímo v prostorách budovy VOŠS a SŠ ve Vysokém Mýtě.

Konzultace pro veřejnost s odborníky ze stavebnictví

Veřejnost bude mít tradičně možnost poradit se přímo na náměstí s profesními odborníky ohledně stavby domů, rekonstrukcí bytů, při výběru stavebních materiálů, izolací, stavebních úprav v koupelně, včetně zařizovací sanitární keramiky, vodovodních baterií, montáži sádrokartonů, zateplovacích systémů, rozvodů vody a odpadu, vodovodních baterií, použití moderních velkoformátových obkladů a dlažeb včetně výběru módních barev a dalších designových prvků v koupelnách.

Nezbytná podpora partnerů

Řemeslo/Skill podporuje od začátku řada sponzorů a partnerů jak finančně, tak i soutěžním materiálem. Bez jejich pomoci a podpory dalších spoluorganizátorů jako je Pardubický kraj, Město Vysoké Mýto a VOŠS a SŠ stavební Vysoké Mýto by nebylo možné soutěž v takovém rozsahu uspořádat. Velkým přínosem je i participace oborových svazů a profesních cechů – Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Cechu suché výstavby ČR a Cechu obkladačů ČR. Akce také napomáhá vytvářet prostředí pro snazší spolupráci mezi odbornými školami a firmami.

Tradiční podporovatel soutěže - společnost Heluz cihlářský průmysl v.o.s. – se i v letošním ročníku prezentuje jako hlavní partner moderního vzdělávání mladých stavařů. Firma zde mimo jiné představí různé zábavné formy vzdělávání, které by měly zatraktivnit obor stavebnictví a přitáhnout pozornost žáků základních škol i studentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …