Výstavba protihlukové stěny na obchvatu Jičína začne v červenci

05.06.2017 10:48

Již brzy si obyvatelé Poděbradovy ulice užijí doma na zahradě chvíle klidu a zbaví se obtěžujícího hluku z obchvatu města.

Výstavba protihlukové stěny na obchvatu Jičína začne v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ředitelství silnic a dálnic plánuje v polovině července začít s výstavbou téměř šestisetmetrové protihlukové stěny, která povede v nejkritičtější části na jihu Nového Města podél silnice I/16. Vybudování stěny je také jednou z podmínek Krajské hygieny pro povolení rekonstrukce ulic Ruská – Poděbradova. Tu plánuje Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Jičín.

Lidé z Poděbradovy ulice se již přes léto dočkají dlouho očekávaného protihlukového opatření, po kterém volají několik let. Ředitelství silnic a dálnic chce totiž v červenci začít s výstavbou stěny kolem obchvatu, která bude chránit městskou periferii od nadměrného hluku. Poděbradova ulice se totiž nachází na jihu města v těsné blízkosti silnice 1. třídy, která vede tranzitní dopravu kolem Jičína směrem na Prahu a Liberec. Navíc je jednou z hlavních silnic vedoucích dopravu ven z města. Místní obyvatelé si proto již několik let stěžovali na nadměrný hluk od projíždějících automobilů, napsali petici a volali po stavbě protihlukové bariéry. Díky iniciativě Krajského úřadu ve spolupráci s městem se nakonec v roce 2015 podařilo výstavbu na ŘSD prosadit. „Lidé si u nás dlouhodobě stěžovali, avšak nebylo možné jim nijak pomoci. Ačkoliv jsme iniciovali mnohá jednání a měření hluku, naměřené limity byly vždy na hranici. V roce 2015 ale byly konečně prolomeny a správce komunikace po dalších jednáních musel začít na výstavbě protihlukových opatření pracovat. V loňském roce se připravovala projektová dokumentace a mezitím město pomáhalo s výkupy potřebných pozemků. Letos proběhlo výběrové řízení se stavebním povolením a stavbě tak již nic konečně nebrání,“ vysvětluje místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Smlouva o dílo má být potvrzena začátkem tohoto týdne. Cena díla je 14,116 mil. Kč včetně DPH a výběrové řízení vyhrála společnost M- Silnice a.s. Práce by měly začít 10. července a potrvají zhruba 4 měsíce. Zeď bude dlouhá 590 metrů a 3,5 metru vysoká. Navazuje na stěnu vybudovanou zhruba před 10 lety. „Stěna bude železobetonová se sloupy založenými na pilotech. Jednotlivé panely budou čtyřmetrové s povrchovou úpravou imitující dřevo, a to ze strany od silnice. Druhá strana pak bude hladká s popínavými rostlinami. Na mostu bude zeď vzhledem ke své hmotnosti prosklená, plánuje se i nová mostní římsa. Součástí stavby je také odvodnění kolem vozovky,“ uvádí blíže ke stavbě vedoucí referátu realizace staveb Správy ŘSD v Hradci Králové pan Miroslav Gregor, který má stavbu na starost.

Vybudování protihlukových opatření je i jednou z podmínek Krajské hygienické stanice pro získání povolení na rekonstrukci ulic Ruská - Poděbradova. Tu nyní Královéhradecký kraj projektuje. „Opravou ulice dojde k dalšímu snížení hlukové zátěže pro místní obyvatele a také ke zklidnění dopravy, neboť se zde místo křižovatek plánují kruhové objezdy, před školou kvůli bezpečnosti ostrůvek či další opatření podporující bezpečnost dopravy. Město pak v souběhu s jednotlivými etapami chce rekonstruovat chodníky či veřejné osvětlení,“ dodává místostarosta Mgr. Petr Hamáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …