Zastupitelé Vsetína schválili rozpočet na příští rok

23.12.2015 6:31

S osmaosmdesátimilionovými investicemi do cest, chodníků, parkovišť, školních budov, veřejných sportovišť, životního prostředí, ale i bydlení počítá rozpočet města Vsetína na rok 2016, který na svém dnešním zasedání schválili vsetínští zastupitelé. Hlasovalo pro něj sedmnáct z dvaceti přítomných zastupitelů.

Zastupitelé Vsetína schválili rozpočet na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Rozpočet města Vsetína je navržen jako mírně schodkový s tím, že příjmy dosáhnou 462,022 milionů korun a výdaje pak 476,244 milionů. Schodek rozpočtu města ve výši 14,222 milionů korun bude vyrovnán smluvně zajištěnými krátkodobými půjčkami.

„V rozpočtu jsou zahrnuty prostředky v objemu téměř 28 milionů na stavební úpravy pozemních komunikací, mostních objektů, bezbariérové chodníky, autobusové zastávky, projektovou dokumentaci podzemního parkoviště před vlakovým nádražím nebo návaznost Kolonie na Smetanovu a Žerotínovu ulici,“ vyjmenoval některé z plánovaných akcí příštího roku starosta Jiří Čunek. Zároveň je přesvědčen, že rozpočet s ohledem na úsporná opatření bude vyrovnaný.

Do vzdělávání a školství poputuje více jak 11 milionů korun a investice se dočká elektroinstalace a školní kuchyň MŠ Benátky, sociální zařízení ZŠ Ohrada nebo je pamatováno na nová okna v MŠ Luh. Na podporu tělovýchovné a zájmové činnosti je rozpočtováno téměř 18 milionů korun a investice se budou týkat stavebních úprav haly Na Lapači, dětských a sportovních hřišť nebo zimního stadionu, na jehož rekonstrukci je vyčleněno 10 milionů korun. „I přesto, že na opravu zimního stadionu peníze máme a jsou zahrnuty v rozpočtu jako výdaj, objevila se ještě dotační výzva, které se chceme účastnit. Předložili jsme proto zastupitelům ještě dodatkový materiál ke schválení, což byla podmínka ministerstva školství, které výzvu vypsalo. To poskytuje dotaci až 60 % a v našem případě půjde o úsporu téměř 6 milionů,“ vysvětlil starosta Jiří Čunek. Podle něj se tak uspořené peníze mohou zpět vrátit do kapitoly tělovýchovy a použít pro vsetínské sportovce.

Na ochranu životního prostředí a požární ochranu zastupitelé vyčlenili bezmála 10 milionů korun a na bydlení a komunální služby pak téměř 19 milionů korun. Ty budou použity na revitalizaci sídliště Luh - I. a II. etapu, na studii řešení přednádražního prostoru, snížení energetické náročnosti městských budov nebo podporu výstavby rodinných domů. Rozpočet také počítá s téměř 14 miliony pro městskou hromadnou dopravu.

V rámci rozpočtu je však pamatováno i na veřejnou podporu vsetínských neziskových organizací, kterým zastupitelé schvalují dotace v oblasti sociální, sportovní a kulturní. Pro letošní rok vyčlenili částku bezmála 15 milionů korun.

„V souladu se zákonem byl rozpočet vyvěšen od 3. prosince na úřední desce. Během této lhůty měli občané možnost podávat podněty a dotazy k případnému doplnění či změně. Do dnešního dne však žádný takový podnět od vsetínské veřejnosti neevidujeme,“ poznamenala vedoucí finančního odboru Jana Matochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…