Žatec: Do světové špičky kreslířů patří i Josef Bílek

02.08.2018 7:34

Josef Bílek a kreslené vtipyVýznamného úspěchu dosáhl žatecký kreslíř Josef Bílek na 3. ročníku Mezinárodního festivalu kresleného humoru, který se konal v červenci ve Františkových Lázních.

Žatec: Do světové špičky kreslířů patří i Josef Bílek
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Samotní návštěvníci festivalu, tedy lidé, pro které autoři kreslené vtipy tvoří, mu dali druhý největší počet hlasů ze všech zúčastněných kreslířů.

Autorů se do Františkových Lázní sjelo 186 ze 38 zemí. Čeští kreslíři tak měřili svůj um a vtip třeba s autory z Číny, Brazílie, Indonésie, Myanmaru, Německa či Španělska. O to je úspěch Josefa Bílka cennější. „Prý mi uteklo první místo o dva hlasy. Poznal jsem pocit chorvatských fotbalistů, když je štěstěna zbrzdila pod samotným vrcholem,“ komentoval svůj velký úspěch Josef Bílek, jinak nadšený fotbalový fanoušek. Před něj diváci umístili Sidonia Jira, za něj Bořka Frýbu.

Ve druhé kategorii, jíž se J. Bílek rovněž zúčastnil, rozhodovala odborná porota tvořená významnými výtvarníky z Česka, Slovenska a Chorvatska, kteří upřednostňovali výtvarnou stránku a humor beze slov. V této kategorii o cenu Zlatý tapír vyhrál Čech Lubomír Lichý před Slovákem Františkem Bojničanem a Indonésanem Kustanou Jitetem.

Vedle samotného úspěchu v soutěži potěšila žateckého kreslíře vynikající atmosféra i zázemí celého festivalu. Coby dlouholetý autor a spolutvůrce několika knih byl rád, že se mohl setkat se starými známými i navázat nové kontakty. „Potěšilo mě,že jsem byl představen panu Jaroslavu Kopeckému,známému Nepraktologovi, který byl blízkým přítelem již zesnulého karikaturisty pana Jiřího Wintera Neprakty,“ vyzdvihl Josef Bílek jedno ze setkání.

Známý kreslíř pochází z Dobroměřic u Loun a mnozí Žatečané jej znají i z fotbalových hřišť. Kreslené vtipy Josefa Bílka se objevovaly a objevují v různých periodikách, od zpravodajských přes křížovky (např. Oříšek) až po zábavné časopisy (např. Trnky Brnky). Odhaduje, že za 27 let autorské činnosti vytvořil asi 7 tisíc kreslených vtipů.

Autorsky se dosud podílel na pěti knihách kresleného humoru. Chystá další? Zatím ne, ale vzniknout by mohla. „S Láďou Stivínem Vlasákem máme nabídku na e-knihu se sportovně zaměřenými fóry, která by měla nést hrdý název „Branky,body,modřiny“. Ještě ,ale nejsme stoprocentně rozhodnuti, jestli do toho půjdeme,“ řekl Josef Bílek. Za svou kreslířskou kariéru si každopádně obdiv plný úsměvů zaslouží i tak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…