Žatec: Modernizace veřejného osvětlení ušetří statisíce korun

05.09.2023 19:26 | Tisková zpráva

První etapa rekonstrukce veřejného osvětlení v Žatci začne v průběhu září a dokončena bude v červnu 2024. Práce budou probíhat v jižní a jihozápadní části města, kde se během příštích měsíců objeví na sloupech veřejného osvětlení 396 nových LED svítidel. Přinese to úsporu 414 tisíc korun ročně.

Žatec: Modernizace veřejného osvětlení ušetří statisíce korun
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

První etapu modernizace veřejného osvětlení (VO) v Žatci zajistí společnost Eltodo Osvětlení, která uspěla ve výběrovém řízení s nejvýhodnější nabídkou a cenou ve výši 10,5 milionu Kč. Výdaje Žatce na tuto etapu budou necelý milion korun, protože na rekonstrukci využije jednak příjmy města z Kotlíkových dotací, což je 5,5 milionu Kč, a dotaci Ministerstva průmyslu a obchodu z programu Národní plán obnovy, což je 4,2 milionu Kč.

„Modernizace veřejného osvětlení v Žatci proběhne celkem ve čtyřech etapách, všechny budou podpořeny dotací Ministerstva průmyslu a obchodu. Jde o významnou akci z hlediska rozvoje města i z hlediska úspor energie a financí, protože znamená snížení spotřeby elektrické energie o 66 procent. Žatec bude jedním z prvních měst v Česku, kde bude veřejné osvětlení řízeno prostřednictvím IoT Smart City městské sítě, která v budoucnosti umožní připojení i dalších zařízení ve veřejném prostoru,“ popsal významnou investici starosta Žatce Radim Laibl.

Celkem se ve městě postupně vymění asi 2300 svítidel z celkového počtu přes tři tisíce. Práce mají skončit v roce 2026.

Začínající první etapa modernizace VO bude probíhat ve dvou částech města. V jihozápadní části půjde konkrétně o ulici Kadaňská, okružní křižovatku Kadaňská/Plzeňská, garáže na ulici Libočanská, ulici Lučanská a část ulice Čeradická. Na jihu pak ulice, části ulic nebo vnitrobloky Husova, Malínská, Pekárenská, Družstevní, Černobýla, Otokara Březiny, Svatopluka Čecha, Bratří Čapků, Mládežnická, Jižní, Volyňských Čechů, Jaroslava Vrchlického, Lva Tolstého, Zdeňka Nejedlého a Elišky Krásnohorské.

Celá oblast má aktuálně 471 svítidel. Z nich 79 svítidel zůstane, protože jsou již moderní a úsporná, 16 bude z důvodů nevyhovující pozice zrušeno. Vyměněno bude 376 svítidel a 20 se nově doplní. Výměna se nemusí dotknout celých ulic a oblasti mohou působit neuceleně, neboť se postupuje po jednotlivých kabelových větvích rozváděčů veřejného osvětlení.

Vedle výměny svítidel projde modernizací také pět rozvaděčů veřejného osvětlení.

Z hlediska ochrany životního prostředí jsou parametry první etapy v souladu s posledními trendy. Maximální náhradní teplota chromatičnosti (barva světla svítidel) je 2 700 K (Kelvinů) a žádná část světelného toku nebude směřovat nad vodorovnou rovinu. Vhodnou optimalizací svítidel je eliminováno rušivé světlo.

Nejvýznamnějším faktorem první etapy je, že dojde ke snížení spotřeby elektrické energie o cca 66 %. Výchozí stav spotřeby staré soustavy je 211,1 MWh/rok. Nová soustava má cca 71,2 MWh/rok.  Roční úspora spotřeby elektrické energie tedy činí cca 140 MWh, což v aktuálních cenám elektrické energie činí úsporu 414 000 Kč ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…