Žatec: Nájemníci z ulice Dr. Kůrky chtějí koupit byty, stanovení ceny není jednoduché

16.04.2022 15:33 | Tisková zpráva

Dubnové prohlídky bytů v bytovém domě v ulici Dr. Kůrky a posouzení jejich stavu znalcem byly jedním z důležitých kroků, které mají vést ke stanovení ceny bytů.

Žatec: Nájemníci z ulice Dr. Kůrky chtějí koupit byty, stanovení ceny není jednoduché
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Mohly by být důležitým podkladem pro projednávání případného prodeje současným nájemcům, kteří na toto téma již delší dobu s městem jednají. Případný prodej se týká 52 bytů ve vchodech č. p. 2835, 2836 a 2837, a to v případě obyvatel, již mají uzavřenou nájemní smlouvu na dobu neurčitou a uzavřeli Smlouvu o spolupráci při výstavbě bytového domu. Obyvatelé zaplatili mezi roky 1997 až 2010  finanční příspěvek a předpokládali, že pokud se město rozhodne o prodeji, budou moci byty odkoupit.

Právě o tom s nimi jedná město Žatec jako současný vlastník bytového domu. Nedokončený objekt v 90. letech převzalo, aby pomohlo s dokončením, na něj přispívali i nájemníci.

Město má v úmyslu o případném prodeji jednat, ale stanovení podmínek prodeje je složitou záležitostí, především kvůli stanovení prodejní ceny za jednotlivé byty. Zatímco nájemci by si přáli kupovat byty za co nejnižší cenu, město musí při prodeji postupovat jako řádný hospodář. Pokud by totiž zastupitelé, na nichž je konečné rozhodnutí, schválili prodej za ceny nepřiměřeně nízké, mohlo by jim hrozit trestní stíhání. Navíc při každé odchylce od obvyklé ceny by mohl být prodej neplatný. Proto probíhají poslední dobou jednání města s nájemníky a obě strany své kroky konzultují se svými právníky.

Další kroky jsou připravené a budou vycházet z ceny bytů, jež vzejdou ze znaleckých posudků. V současné době běží do konce dubna pětitýdenní lhůta na jejich zpracování a stanovení cenových studií.

Následovat bude jednání o způsobu určení nabídkové ceny bytů, rozhodnutí o prodeji či neprodeji bytů, případně schválení a zveřejnění záměru prodat byty. To jsou nutné administrativní kroky, které musí udělat město a schválit zastupitelé. Někteří z nich už se vyslovili pro prodej. Kdy konkrétně se ale o prodeji bytů rozhodne nelze zatím přesně stanovit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…