Žatec: Opravy domů v historickém centru podporují město a stát miliony korun

27.07.2021 13:19

Další dům v historickém centru Žatce získal novou podobu. Majitel zahájil obnovu fasády domu číslo 244 v ulici Obránců míru (proti Komerční bance) a zároveň požádal o finanční příspěvek město Žatec.

Žatec: Opravy domů v historickém centru podporují město a stát miliony korun
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Je to zcela běžný postup, kdy Žatec ze svého rozpočtu přispívá na opravy památek z Programu regenerace MPR a MPZ nebo z Fondu regenerace MPR a MPZ v případě objektů, které nejsou památkově chráněné, ale jsou v památkové rezervace nebo památkové zóně.

Konkrétně majitel domu číslo 244 v ulici Obránců míru žádal o příspěvek 213 tisíc Kč z Fondu regenerace, přičemž celkové náklady na opravu fasády jsou přes 700 tisíc korun – většinu si tedy hradí sám. Podobné je to i v dalších případech. Zastupitelstvo města v červnu schválilo z Fondu regenerace příspěvek v celkové výši 2 miliony korun pro devět majitelů objektů, kteří dohromady za své rekonstrukce zaplatí 4,5 milionu korun.

Na opravy domů v městské památkové rezervaci (MPR) a městské památkové zóně (MPZ) přispívá město Žatec každý rok. Městský příspěvek se přitom v případě památkových objektů přidává k finanční podpoře od Ministerstva kultury ČR, která se bude pro letošní rok teprve schvalovat, pro Žatec v něm má být vyčleněno 1,47 milionu korun.

U všech rekonstrukcí se převážně jedná o nové fasády, opravy krovů či výměny oken a dveří nebo opravu střešní krytiny. Ve všech případech jde o příspěvky na stavební či jiné odborné práce práce, které jsou majitele dražší kvůli tomu, že musí dodržovat předpisy a požadavky památkové péče. Je přitom i v zájmu města, aby především historické centrum mělo stále lepší a příjemnější podobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…