Žatec: Poplatek za odpad má splatnost do 30. června 2024

23.02.2024 13:32 | Tisková zpráva

Celkem 20 700 poplatníků odpadu bylo v Žatci hlášeno k 31. prosinci 2023. Jde o poplatníky z titulu trvalého pobytu, přihlášení cizinců a vlastníků nemovitostí, kde není žádná osoba hlášena k pobytu.

Žatec: Poplatek za odpad má splatnost do 30. června 2024
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

V průběhu roku dochází ke změnám počtu poplatníku z důvodu odhlášení, přihlášení, či zákonného osvobození, poplatek tedy nemusí být v plné výši, ale pouze za období od vzniku poplatkové povinnosti, případně do jeho zániku nebo osvobození. Ohlašovací povinnost nesplnilo 2600 poplatníků včetně nezletilých dětí, za které mají povinnost podat ohlášení jejich zákonní zástupci. V případě nesplnění ohlašovací povinnosti je zasílána průběžně výzva k jejímu splnění.

Poplatek za osobu a rok je stanoven na 900 Kč. Do příjmů města byla odvedena za rok 2023 částka ve výši 13,7 miliónů Kč z uhrazených poplatků za odpady od občanů. Nedoplatky za toto období činily 3,5 miliónu Kč.

Vzniklé nedoplatky se dle zákona vyměřují do tří let od předepsání poplatku, kdy na základě vyměření poplatku se zasílají "Vyrozumění o výši nedoplatku" s náhradní lhůtou k uhrazení. Není-li dodržena ani lhůta náhradní, následují u nebagatelních pohledávek kroky vedoucí k jejich vymáhání. V současné době MěÚ Žatec jako správce daně v zákonné lhůtě vyměřuje nedoplatky za období roku 2022 a 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…