Žatec: Střední škola předala městu šest hmyzích domečků

06.12.2019 17:57

Jaromír Donát, Šárka Plevková, Jaroslav ŠpičkaŠest hmyzích domečků vyrobili během podzimu žáci prvního ročníku Střední průmyslové školy elektrotechnické v Žatci. Včera dopoledne předali učitelé a žáci školy výrobky zástupcům města.

Žatec: Střední škola předala městu šest hmyzích domečků
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Hmyzí domečky budou umístěné v areálech městských organizací, jako například v zahradách Kamaráda-LORM nebo Domova pro seniory - prozatím v jednání, nebo v organizacích, jež s městem spolupracují, například Povodí Ohře, s.p. Domeček se objeví také v Klášterní zahradě, jež je ve správě Chrámu chmele a piva CZ.

„Jsou to přímo čtyřhvězdičkové hmyzí hotely, moc za ně děkujeme,“ řekl zástupcům školy při slavnostním předání ve velkém zasedacím sále radnice místostarosta Žatce Jaroslav Špička.

Výrobky na radnici předali dva žáci žáci ročníku elektro, Adam Běhal a Lukáš Hurt, kteří se na tvorbě domečků podíleli. „Vyráběli jsme je v průběhu dvou měsíců. Některé činnosti jsme už uměli, třeba vrtání, další jsme si přitom mohli vyzkoušet,“ pověděl Lukáš Hurt. „Žáci domečky vyráběli v průběhu praxe,“ dodal třídní učitel třídy E1 Jaromír Donát.

„Jsme za vaše výrobky rádi, máme pro ně využití. Zároveň si vážíme toho, že jste sami s touto nabídkou přišli,“ přidala se k poděkování Kateřina Frýdová, vedoucí oddělení životního prostředí. V příštích dnech bude domlouvat s jednotlivými organizacemi, kam přesně se hmyzí domečky umístí. Dojde k tomu ale až na jaře: nyní už jsou brouci a hmyz zazimovaní. Navíc se do té doby stihnou vyrobit destičky, na kterých bude poděkování města střední škole.

Město Žatec má aktuálně osm hmyzích domečků. Už před několika týdny mu darovala dva domečky Mateřská škola Hora Svatého Šebestiána, nyní přibylo dalších šest od žatecké střední školy. Umístění všech osmi nyní řeší Kateřina Frýdová, ale zároveň plánuje, jak získat další třeba do areálů mateřských škol. Na jejich výrobě by se mohly podílet samotné mateřinky.

Plánuje se také další spolupráce Střední průmyslové školy elektrotechnické v Žatci a města. „Rádi po dohodě s městem vyrobíme další věci, které budou potřeba,“ potvrdila ochotu školy výchovná poradkyně Šárka Plevková. Hned při předání hmyzích domečků se objevily nápady na další možné výrobky – mohly by jimi být ptačí budky, pítka či další užitečné předměty ze dřeva i kovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…